Nowe badanie pokazuje, że dieta zawierająca dużo soli może sprzyjać nasileniu poziomu stresu.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Dbanie o dobre nawodnienie może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niewydolności serca. Dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów przez całe życie nie tylko wspomaga funkcjonowanie organizmu, ale może osłabić ryzyko poważnych problemów z sercem w późniejszych latach.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Wzrasta liczba osób hospitalizowanych z powodu kryzy nadciśnieniowej (inaczej przełomu nadciśnieniowego), tj. sytuacji, w której ciśnienie krwi wzrasta tak bardzo, że może spowodować zawał serca, udar lub inne nagłe zdarzenia sercowo-naczyniowe.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Kiedy w pośpiechu udajesz się na wizytę lekarską i tuż po wejściu do gabinetu mierzone jest twoje ciśnienie krwi, odczyt nie jest adekwatny.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Seniorzy, którzy unikają aktywności fizycznej i stosują dietę o dużej ilości soli, nie tylko częściej chorują na serce, ale też mają kłopoty poznawcze.
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Niemal każdy doświadczy nadciśnienia w miarę starzenia się. Jednak wiedza o tym, jak poizom ciśnienia krwi może się zmieniać w ciągu całego życia, pozwoli lepiej zrozumieć, dlaczego warto kontrolować je w każdym wieku.
Badania pokazały, że wyciągi z pomidorów z dwóch różnych odmian uprawianych w południowych Włoszech hamują wzrost komórek raka żołądka i cechy złośliwe nowotworu.
Sól może osłabiać odpowiedź immunologiczną - wynika z badań na myszach.