11-02-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
- To nowatorskie podejście, a nie opcja zmniejszania zawartości , czego ludzie na ogół nie lubią. Możemy dbać o zdrowie produkując żywność, którą ludzie chcą jeść - mówi prof. Carolyn Ross z Washington State University.
Przyjrzano się mieszankom soli, w których jest mniej chlorku sodu, a są np. chlorek wapnia czy chlorek potasu. Obie te sole nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie ludzi. Potas zaś może nawet pomóc w , choć niestety nie smakuje zbyt dobrze.
- Zwłaszcza chlorek potasu smakuje naprawdę gorzko i ludzie go nie lubią - mówi prof. Ross.
Sprawdzono, przy udziale ludzi i urządzenia, które stanowi „elektroniczny język", ile można dodać soli zastępujących standardowy chlorek , zanim jedzenie zostanie uznane za nie do przyjęcia. Testowano różne roztwory soli, a także różne kombinacje soli w zupie pomidorowej.
Po doodaniu jedynie chlorku wapnia, uzyskano akceptowalne dawki przy kombinacji 78 procent chlorku sodu i 22 procent chlorku wapnia. W przypadku chlorku potasu ilość musiała być znacznie mniejsza, by jedzenie było uznane za smaczne.
Chociaż ludzie potrzebują soli, często dostarczają jej sobie znacznie więcej niż jest to konieczne i zdrowe. Przykładowo, chociaż rekomendowana maksymalna dzienna dawka spożywanej dziennie soli wynosi mniej niż 2300 mg, przeciętna dorosła Amerykanka dostarcza jej sobie 2980 mg dziennie, a Amerykanin średnio ponad 4000 mg dziennie.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »