Wielu ludzi stosuje statyny, aby obniżyć poziom cholesterolu. Leki te mogą mieć jednak i inne skutki, uczeni informują, że hamują gen, który wspomaga przerzuty komórek rakowych.
Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sałatkę, możesz rozważyć dodanie do niej grzybów. To dlatego, że większa ich ilość wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu, mówią eksperci z Penn State.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Jak obliczyli Amerykanie, liczba zgonów z powodu raka wzrosła do 10 milionów, a liczba nowych przypadków wzrosła do ponad 23 milionów na całym świecie w 2019 roku.
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Umiarkowane picie alkoholu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z abstynencją, mówią eksperci z Monash University.
Bez względu na pokonywany dystans, biegi wiążą się ze znacznie niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Ponad 5 milionów osób z USA, które przeżyły raka, doświadcza przewlekłego bólu - jak się okazuje, to odsetek prawie dwukrotnie wyższy niż w populacji ogólnej.
Około 35 proc. Amerykanów z historią raka ma podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w dekadzie po wyleczeniu nowotworu, podczas gdy u innych ryzyko to plasuje się na poziomie 23 proc.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi i gorszymi wynikami większości nowotworów, jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Zdrowy styl życia, w tym: unikanie alkoholu, niepalenie papierosów, odpowiedni wskaźnik masy ciała i regularne ćwiczenia, oznaczał niższą zachorowalność na raka, nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym.
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.