Strona głównaZdrowieProdukty z soi przedłużą życie?

Produkty z soi przedłużą życie?

Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Produkty z soi przedłużą życie? [fot. Hui Wang from Pixabay]
W krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii, powszechnych jest kilka rodzajów potraw sojowych, takich jak natto (soja fermentowana z użyciem Bacillus subtilis, tj. laseczki siennej), miso (soja fermentowana z użyciem Aspergillus oryzae, tj. pleśni kōji) i .

Ciągle nie jest jasne, czy różne produkty sojowe, zwłaszcza fermentowane, mają określone skutki zdrowotne. Stąd zespół naukowców z Japonii postanowił zbadać związek między kilkoma rodzajami takich dań i śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny oraz z powodu , choroby układu krążenia (choroby serca i naczyń mózgowych), chorób układu oddechowego i jakiegoś urazu.

Niemal sto tysięcy osób w wieku 45-74 lata wypełniło szczegółowe kwestionariusze dotyczące ich nawyków żywieniowych, stylu życia i stanu zdrowia. Stan zdrowia uczestników monitorowano prawie 15 lat.

Jak odkryto, większa ilość potraw ze sfermentowanej (natto i miso) wiązała się ze znacznie niższym (o 10 proc.) ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny, ale ogólne spożycie produktów sojowych nie miało związku ze prawdopodobieństwem śmierci.

Osoby jedzące natto cechowały się też niższym ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, nie odnotowano zaś żadnego związku między spożyciem soi a śmiertelnością spowodowaną rakiem. Takie wyniki utrzymywały się po uwzględnieniu ogólnej ilości warzyw w diecie.

Autorzy zwracają uwagę, że fermentowane produkty sojowe są bogatsze w błonnik, potas i składniki bioaktywne niż ich niesfermentowane odpowiedniki, co może wyjaśnić odkryte zależności.

Jest to jednak badanie obserwacyjne, więc nie można stanowczo stwierdzić, że to właśnie sfermentowana soja daje efekty ochronne.

Coraz więcej danych wskazuje, że sfermentowane produkty sojowe przydają korzyści zdrowotnych. Niektóre kraje już uwzględniają soję i fermentowane produkty sojowe w swoich wytycznych żywieniowych.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy