Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Różowe wstążki są międzynarodowym symbolem świadomości raka piersi. Żółta tasiemka jest używana jako znak poparcia dla jednostek wojskowych i symbol osób zaginionych. Być może warto pomyśleć o jakimś znaku walki z rakiem jajnika, zastanawia się współpracująca z amerykańskim Ovarian Cancer National Alliance Lynda Benning.
Picie herbaty zmniejsza ryzyko raka jajnika - wynika z nowego badania.
Naukowcy z Instytutu Badania Raka z Nowej Anglii poinformowali, że nowy sposób leczenia raka osiągnął wysokie wyniki w przeprowadzonych testach próbnych.
U otyłych kobiet ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika jest znacznie wyższe niż u tych, które nie mają problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi – ostrzegają onkolodzy z amerykańskiego National Cancer Institute.
Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Seattle kolejny raz dowodzą, że to co jemy ma wielki wpływ na jakość oraz długość naszego życia. W celu zbadania zależności zachodzących pomiędzy sposobem odżywania a ryzykiem zachorowania na raka jajników u kobiet w wieku pomenopauzalnym, naukowcy przez osiem lat obserwowali dwie grupy kobiet.
Rak jajnika to jedna z najniebezpieczniejszych chorób dotykających kobiety, leczenie utrudnia fakt, iż przez długi czas może rozwijać się bezobjawowo.