12-10-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Seattle kolejny raz dowodzą, że to co jemy ma wielki wpływ na jakość oraz długość naszego życia. W celu zbadania zależności zachodzących pomiędzy sposobem odżywania a ryzykiem zachorowania na raka jajników u kobiet w wieku pomenopauzalnym, naukowcy przez osiem lat obserwowali dwie grupy kobiet.
Panie z pierwszej grupy poproszono o obniżenie zawartości tłuszczu w spożywanych posiłkach o 20%, jedzenie warzyw i owoców przynajmniej pięć razy dziennie, do ich codziennego jadłospisu włączono także produkty pełnoziarniste. Panie z grupy drugiej nie zmieniły swojej diety.
Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko występowanie raka jajników dostrzeżono po upływie czterech lat. Kobiety stosujące dietę niskotłuszczową były mniej narażone na zachorowanie. Co więcej, u kobiet stosujących dietę niskotłuszczową rzadziej występowały nowotwory złośliwe.