Strona głównaZdrowieSmażone produkty a rak

Smażone produkty a rak

Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
Frytki, chipsy oraz inne produkty, których przygotowanie wymaga długiego pieczenia lub smażenia zawierają akrylamid – substancję powstającą z węglowodanów pod wpływem wysokiej temperatury. Akrylamidu nie da się całkowicie wyeliminować z naszej diety, gdyż znajduje się wielu termicznie przetwarzanych produktach, warto jednak ograniczyć jego spożycie.

Naukowcy, którzy przyjrzeli się diecie 62 tysięcy kobiet i uznali, że to właśnie akrylamid może być czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na raka macicy lub jajników. Okazało się, że dzienne spożywanie ilości akrylamidu zawartej w paczce chipsów może dwukrotnie zwiększać ryzyko wystąpienia tych chorób.

Naukowcy podkreślają, że wyniki badań wymagają jeszcze potwierdzenia, mogą być jednak wskazówką w kwestii tego jakich przekąsek należy unikać.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy