Po raz pierwszy w historii na świecie żyje więcej ludzi z nadwagą niż niedowagą – podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Już dziś liczba osób otyłych przekroczyła 1 mld, a według szacunków World Obesity Federation do 2025 roku może się zwiększyć do jednej czwartej światowej populacji. Zapobieganie epidemii otyłości powinno bazować na edukacji, zwłaszcza dzieci i młodzieży, wspieranej przez prozdrowotną politykę państw.
Otyłość to jeden z czynników różnych rodzajów raka, należy do nich także rak trzustki. Okazuje się, że nadmiar kilogramów w średnim wieku przekłada się na wyższe zagrożenie wspomnianym nowotworem.
Jeśli cierpisz na migrenę i masz nadwagę, to pomyśl o odchudzaniu - parę kilogramów mniej oznacza mniejszą częstotliwość ataków choroby.
BMI, czyli Body Mass Index (wskaźnik masy ciała) jest wartością obliczaną przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wzrostu podanego w metrach. Ma on określić, czy nasza waga jest odpowiednia, czy też powinniśmy schudnąć lub nabrać dodatkowych kilogramów. Coraz częściej jednak eksperci wskazują, że choć BMI łatwo obliczyć, to jednak nie podaje on rzetelnych informacji na temat stanu organizmu.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Liczba Polaków zmagających się z otyłością rośnie - zajmujemy pod tym względem niechlubne szóste miejsce na świecie. A to jedynie wierzchołek problemu, ponieważ lista chorób, pojawiających się wraz z otyłością jest bardzo długa, to m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, bezdech senny czy nawet depresja.
Nadmierna waga jest odpowiedzialna za 4 proc. diagnozowanych co roku nowotworów.
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.
Zmaganie się z nowotworem jest bardzo trudne, a w przypadku osób samotnych to szczególnie ciężkia przeprawa, mówią uczeni z Uniwersytetu Chicago.
Tłuszcz w diecie jest niezbędny, ale jedne jego rodzaje są dobre dla naszego organizmu, a inne poważnie mu zagrażają. Eksperci ostrzegają, że określone formy tłuszczu sprzyjają wielu różnym chorobom.
Nieprawidłowe odżywianie i niedostatek aktywności fizycznej to podstawowe przyczyny nadwagi i otyłości. Skutki otyłości to nie tylko ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości, ale także wiele problemów zdrowotnych dotykających osoby otyłe już teraz.
Niektórzy przez długie miesiące starają się zmniejszyć swoją wagę, stosując restrykcyjną dietę i intensywnie ćwicząc, inni mogą sobie dietetycznie „folgować", a i tak pozostają szczupli. Jakkolwiek masa naszego ciała jest w dużej mierze zależna od naszego stylu życia, genetyka stanowi tu istotny czynnik.
W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Efekt działania melatoniny to nie tylko łatwiejsze zasypianie i regulacja rytmu dobowego człowieka. Okazuje się, że hormon ma wiele różnych zastosowań. Brazylijscy medycy uznali, że po latach badań nad tą substancją warto opracować wytyczne dotyczące jej terapeutycznego zastosowania.
Zazwyczaj otyłość kojarzy nam się z wyglądem i widocznym nadmiarem tkanki tłuszczowej. Jednak nie zawsze tak musi być. Zdarza się, że szczupłe osoby cierpią na tzw. otyłość wewnętrzną. Poniżej wyjaśniamy zjawisko i radzimy jak mu zapobiegać.