Dieta ma przemożny wpływ na nasz organizm - nie tylko na naszą sylwetkę i ochronę przed takimi chorobami, jak problemy z układem sercowo-naczyniowym, czy nowotwór, ale również może osłabić ryzyko utraty słuchu.
Dieta śródziemnomorska jest nie tylko dobra dla utrzymania odpowiedniej sylwetki i zadbania o zdrowie serca, jest też sposobem na opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera, najpowszechniejszej formy demencji.
Eksperci z Yale Cancer Center mówią, że osoby z III stopniem raka jelit, które regularnie jedzą orzechy, rzadziej doświadczają nawrotu choroby niż pozostałe osoby.
Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak. Dziś przypada Międynarodowy Dzień Pistacji
Nadciśnienie to jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych w Europie i Stanach Zjednoczonych. Nierzadko prowadzi do chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci ludzi na całym świecie.
Lista korzyści z jedzenia orzechów jest długa. Wiadomo np., że wspomagają pracę nerek i poprawiają działanie układu krążenia. Ustalono też, że mogą usprawnić kontrolę cukrzycy.
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Dotychczas wykazano, że dieta śródziemnomorska daje wiele korzyści dla zdrowia, teraz jednak postanowiono sprawdzić, czy należy ją zalecać również seniorom. Okazuje się, że ludzie starsi także powinni się jej trzymać.
Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Dieta śródziemnomorska zrobiła prawdziwą furorę, bo nie tylko jest uważana za smaczną, ale i bardzo zdrową - zwiększa szanse na długowieczność, osłabia ryzyko chorób serca, zmniejsza problemy z wagą, etc. Teraz do tej listy można dodać również ochronę przed rakiem piersi.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit