29-03-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
Przedstawiamy produkty, które nie tylko działają uspokajająco na nasz organizm, ale również poprawiają nasze samopoczucie. Warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu, by raz na zawsze pozbyć się stresu.
Kojąca moc warzywNie trzeba chyba nikogo przekonywać, że warzywa to samo zdrowie oraz obowiązkowy składnik codziennej diety. Poza licznymi walorami jarzyn, warto zwrócić uwagę na właściwości uspokajające niektórych z nich. Za oknem mamy już wiosnę, co oznacza dużo większy wybór świeżych warzyw na targach i bazarkach. W najbliższych tygodniach warto zaopatrzyć się w botwinkę, która dzięki zawartości magnezu oraz witaminy C oraz E obniża stres oksydacyjny prowadzący nierzadko do problemów sercowych. Do listy zakupów dodajmy też rzodkiewkę, która – podobnie jak inne warzywa korzenne - również wpływa regulacyjnie na pracę serca. Dodatkowo, ma wysoką zawartość wody i mało kalorii oraz jest bogata w , potas (odpowiedzialny za przewodzenie impulsów nerwowych), błonnik i witaminę C. W pełni sezonu warto rozglądać się za pełnymi witamin z grupy B szparagami, które dodatkowo są źródłem tryptofanu przyczyniającego się do produkcji hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Wysoką zawartością witaminy B może też „pochwalić się” . Dzięki wspomnianym witaminom poprawia się praca neuroprzekaźników i produkcja czerwonych krwinek, co równa się z poprawą naszego nastroju.