Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów.
30 maja obchodzi się Światowy Dzień Soku. Co sprawia, że to sok zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie? Już sam fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik.
Spożywanie substancji pochodzących ze stewii jest bezpieczne – orzekła Unia Europejska w 2011 roku. Mimo tego stewia, jak wszystko, co nowe, wciąż budzi kontrowersje.
„Owocami szczęścia” Chińczycy określają pistacje. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. Obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są zdrowe i nadają się do częstego spożywania.
Czy to możliwe żeby jesienią poczuć się jak w środku lata? Tak, wystarczy garść rozgrzewających przypraw dodana do podgrzewanego wina, piwa a nawet wody. Do tego jeszcze szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu i odrobina miodu, soku malinowego, kilka kropli cytryny. I bardzo szybko, nawet w zimne, deszczowe dni odzyskamy upragnioną energię i siły witalne. A zapachy roznoszące się podczas zapewnią nam na długie godziny doskonałe samopoczucie.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków