Strona g³ównaZdrowieMas³o czy margaryna? Fa³szywy dylemat

Mas³o czy margaryna? Fa³szywy dylemat

T³uszcze to podstawowy, a zarazem niezbêdny sk³adnik prawid³owo zbilansowanej diety, stanowi±cy w ¿ywieniu cz³owieka wa¿ny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba ju¿ dzi¶ nie ma w±tpliwo¶ci. Znacznie wiêcej kontrowersji ni¿ ilo¶æ t³uszczów w diecie wywo³uje kwestia, których t³uszczów powinno byæ w niej wiêcej – pochodzenia zwierzêcego czy pochodzenia ro¶linnego. W praktyce oznacza to spór miêdzy zwolennikami mas³a i margaryny. Podstawowymi elementami ró¿nicuj±cymi t³uszcze zwierzêce i ro¶linne s± proporcje kwasów t³uszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawarto¶æ cholesterolu.
Mas³o czy margaryna? Fa³szywy dylemat [fot. collage Senior.pl] Nadmierne, jak i niedostateczne spo¿ycie prowadzi do wielu ró¿nych zaburzeñ metabolicznych (oty³o¶æ, insulinooporno¶æ, cukrzyca typu II, nadci¶nienie têtnicze pierwotne, zaburzenia lipidowe), co z kolei przyczynia siê do rozwoju chorób dietozale¿nych.

Mas³o jest naturalnym t³uszczem ³atwiej wykorzystywanym w organizmie cz³owieka z uwagi na bogate ¼ród³o ¶rednio³añcuchowych kwasów t³uszczowych. Polecane s± one w ¿ywieniu dzieci do trzeciego roku ¿ycia, osób starszych i doros³ych w stanach chorobowych, gdzie wystêpuje relatywnie mniejsze wydzielanie soków i enzymów trawiennych lub upo¶ledzone wch³anianie t³uszczów w chorobach jelit i przy niewydolno¶ci trzustki. T³uszcz ten nie jest natomiast polecany osobom z zaburzeniami gospodarki lipidowej szczególnie z nieprawid³owym poziomem cholesterolu w osoczu, jak równie¿ w profilaktyce chorób uk³adu kr±¿enia na tle mia¿d¿ycowym. W ma¶le znajduj± siê witaminy rozpuszczalne w t³uszczach, g³ównie witamina A i D, w mniejszej ilo¶ci . Ich zawarto¶æ jest uzale¿niona od pory roku. Dlatego t³uszcz ten nie powinien stanowiæ g³ównego ¼ród³a wymienionych witamin, gdy¿ du¿o wiêcej prowitaminy A, czyli dostarczymy organizmowi spo¿ywaj±c warzywa i owoce bogate w ten sk³adnik, np. marchew, dyniê, szpinak, jarmu¿, natkê pietruszki, morele, melon, brzoskwinie, ¶liwki czy te¿ inne produkty mleczne jak sery podpuszczkowe lub naturalne jogurty.

Margaryna
pozyska³a wielu zwolenników i aprobatê ¶rodowisk ¿ywieniowych oraz medycznych dziêki prozdrowotnemu charakterowi, czyli obecno¶ci nienasyconych kwasów t³uszczowych, wy³±cznie ¶ladowych ilo¶ci cholesterolu oraz miêkkiej smarownej konsystencji. Sta³a siê „broni±” do walki z oty³o¶ci± i produktem t³uszczowym rekomendowanym w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dezaprobatê dla stosowania margaryny wzbudza natomiast zawarto¶æ w tym produkcie nienasyconych kwasów t³uszczowych. Niemniej nale¿y rozró¿niæ margaryny produkowane tradycyjn± metod± z wykorzystaniem wysokiej temperatury i katalizatora, którym jest nikiel – zawieraj±ce stosunkowo du¿o izomerów trans w odró¿nieniu od margaryn wytwarzanych metod± transestryfikacji, gdzie ilo¶æ izomerów trans jest znacznie ograniczona. Nowo¶ci± s± tzw. margaryny funkcjonalne z dodatkiem stanoli ro¶linnych lub kwasu DHA do spo¿ywania w profilaktyce przeciwcholesterolowej.

Mimo wielu zalet, jakie posiada mas³o, liczne badania prowadzone od po³owy XX wieku sugeruj± wp³yw spo¿ycia nasyconych kwasów t³uszczowych na rozwój hipercholesterolemii i mia¿d¿ycy. Pó¼niejsze badania kliniczne pozwoli³y na wypracowanie w sprawie profilaktyki mia¿d¿ycy stanowiska, które wyra¼nie wskazywa³o na zast±pienie w codziennej diecie nasyconych kwasów t³uszczowych kwasami wielonienasyconymi dla ca³ej populacji, tak¿e dzieci i m³odzie¿y.

Ostatecznie w 2012 r. wytyczne Europejskich Towarzystw Medycznych okre¶li³y próg spo¿ycia nasyconych kwasów t³uszczowych poni¿ej 10 proc. ca³odziennej energii. Dane opublikowane w latach 2009-2010 wskazuj± na niew±tpliw± korzy¶æ wynikaj±c± z zamiany nasyconych kwasów t³uszczowych na kwasy nienasycone, a w szczególno¶ci wielonienasycone kwasy t³uszczowe, tym bardziej, ¿e zmniejsza to ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poparte najnowszym, przeprowadzonym w 2015 r. badaniem na grupie prawie 60 000 osób.

Dieta, która cechuje siê niskim spo¿yciem nasyconych kwasów t³uszczowych, bardzo czêsto wskazywana jako wysoce skuteczny model sposobu od¿ywiania w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca, to dieta ¶ródziemnomorska, uwa¿ana przez specjalistów za wzorcow± dietê przeciwmia¿d¿ycow±, w której dodane t³uszcze ro¶linne w postaci g³ównie zajmuj± istotne miejsce, chocia¿ nie tylko one decyduj± o jej prozdrowotno¶ci. Prawid³owo skomponowana dieta to tak¿e odpowiedni udzia³ produktów zbo¿owych, warzyw i owoców, produktów mleczarskich oraz miêsa i jego zamienników.

Koncentrowanie siê na sporze dotycz±cym wyboru okre¶lonego rodzaju t³uszczu nie daje nam praktycznej wskazówki postêpowania. Je¿eli zatem nie potrafimy zrezygnowaæ z mas³a, to nie maj±c przeciwwskazañ zdrowotnych starajmy siê pamiêtaæ, aby oliwa z oliwek lub olej rzepakowy by³y równie¿ obecne w naszej codziennej diecie.

Zobacz tak¿e

 

 

 

Skomentuj artyku³:

Komentarze mog± dodawaæ wy³±cznie osoby zalogowane.
Jeste¶ niezalogowany: zaloguj siê / zarejestruj siê




Komentarze

  • 23:30:46, 17-12-2015 ~go¶æ: 109.173.221.xxx

    Przeczyta³am ten gniot do po³owy - dalej nie jestem w stanie... Kto¶, kto to napisa³ (szkoda, ¿e anonimowo), wci±¿ tkwi korzeniami w podwa¿anej ju¿ teraz nawet oficjalnie hipotezie cholesterolowo-t³uszczowej. Najwy¿sza pora siê dokszta³ciæ.

Publikowane komentarze s± prywatnymi opiniami u¿ytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu bêd± usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyæ

  • Akademia Pe³ni ¯ycia
  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy