05-07-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według najnowszego, prospektywnego badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców, picie kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby.
W badaniu prowadzonym przez profesora Gang Hu i jego współpracowników z Uniwersytetu w Helsinkach wzięło udział 60 323 uczestników w wieku 25 – 74 lata. W początkowej fazie przedsięwzięcia żaden partycypant nie chorował na nowotwór wątroby, badanie prowadzono od 1972 roku.
W ciągu 19 lat trwania badań na raka wątroby zachorowało 128 osób. Jak wynika z analiz naukowców, występuje istotny związek pomiędzy piciem kawy a zmniejszaniem prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworu wątroby. Okazało się, że u osób pijących największe ilości kawy (kilka filiżanek dziennie) ryzyko zachorowania było najniższe.
Jednocześnie badacze spostrzegli, iż uczestnicy, u których występuje duże stężenie enzymu o nazwie gamma-glutamylotransferaza (GGT) są trzykrotnie bardziej narażeni na nowotwór wątroby. Jednakże, również u tych osób, jeśli piły kawę, prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu okazywało się niższe.