Powszechnie wiadomo, że aktywność fizyczna człowieka warunkuje jego rozwój. Ruch powinien stanowić nieodzowny element życia człowieka w każdym wieku, nawet tym sędziwym. Jednak, jak pokazują statystyki, nie zawsze tak bywa.
Swoistą odpowiedzią na leki zwiększające potencję zaczęły być preparaty wykonane z naturalnych składników. Mniej inwazyjne dla organizmu, a wciąż skuteczne w pobudzaniu aktywności seksualnej.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Wzbogacanie potraw ziołami to znakomity sposób nie tylko na poprawienie ich smaku. Zioła mogą także korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Jesień i zima to czas kiedy bardzo łatwo przemarznąć, co jest nie tylko nieprzyjemne ale może też być groźne dla zdrowia. Na szczęcie istnieje kilka domowych, dostępnych dla wszystkich i łatwych w zastosowaniu sposobów na szybkie rozgrzanie się.
Imbir to nie tylko aromatyczny dodatek do napojów i wypieków, coraz częściej jest też składnikiem kosmetyków.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit