Probiotyk pochodzący z chińskich marynat może zapobiegać próchnicy, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev i Uniwersytetu Chengdu w Chinach.
Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, więc jest popularnym ziołowym preparatem w leczeniu chorób zapalnych.
Od wieków korzeń imbiru stosowany był jako naturalny środek na różne dolegliwości, takie jak przeziębienia i rozstrój żołądka. Teraz naukowcy z University of Georgia odkryli, że dołączenie imbiru do codziennej diety zmniejsza ból mięśni wywołany ćwiczeniami.
Stan zapalny to reakcja organizmu na uszkodzenia czy zaburzenia. Jest niezbędny dla naturalnego procesu gojenia się ran czy regeneracji. Jeśli jednak się przedłuża i organizm trwa w nim przez dłuższy okres, może prowadzić to do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Co istotne, wiele czynników zenętrznych ma wpływ na poziom stanów zapalnych w ciele, należą do nich m. in. zanieczyszczenie powietrza i nadmiar kilogramów.
Pieprz i imbir wykazują właściwości lecznicze w przypadku nowotworów. Imbir pomaga w zwalczaniu raka jajników, natomiast pieprz hamuje rozwój niektórych guzów nowotworowych.
Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić?
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
W okresie jesienno-zimowym katar jest bardzo powszechny, i choć to relatywnie łagodna dolegliwość, każdy wie, jak bardzo uciążliwy bywa. Zanim sięgniesz po lekarstwa z apteki, wypróbuj naturalnych sposobów na zatkany nos.
Nadciśnienie to coraz powszechniejszy problem i bardzo poważny, bo prowadzi do chorób serca i może skutkować m. in. udarami. Aby zmniejszyć poziom ciśnienia, można sięgnąć po odpowiednie produkty. Przejrzyj listę artykułów, które w naturalny sposób pomogą walczyć z nadciśnieniem.
Gdy za oknem robi się chłodno, tracimy motywację nie tylko do aktywności fizycznej, ale także utrzymywania zdrowej diety. Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć, gdy za oknem śnieg?
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.