24-03-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Cynamon pobudza krążenie krwi, czym usprawnia działanie serca i oddychanie, wpływa również wzmacniająco na organizm w stanach ogólnego osłabienia. Spożywany regularnie może opóźnić rozwój miażdżycy, działa także przeciwskurczowo i przeciwspazmatycznie. Ma właściwości wzmacniające żołądek, jest także niezastąpiony w dolegliwościach przewodu pokarmowego – szybko łagodzi kolki, wzdęcia i biegunki, pomaga także przy braku łaknienia, łagodnie poprawiając apetyt.
Korzeń imbiru ułatwia trawienie oraz pomaga na brak apetytu, jest także nieoceniony we wszelkich zaburzeniach trawienia, wzdęciach i niestrawności. Polecić go więc można więc przede wszystkim kobietom w ciąży oraz podróżującym – złagodzi poranne nudności oraz objawy choroby lokomocyjnej.
Goździki wzmacniają żołądek i zapobiegają wzdęciom, a dzięki swoim właściwościom antyseptycznym znacznie przyspieszają gojenie się ran. Uśmierzają ból i odświeżają oddech. Występujący w goździkach eugenol ponadto skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma silne działanie antynowotworowe.