Jak się okazuje, jedzenie jednego z reklamowanych jogurtów codziennie przez dwa tygodnie nie rozwiąże problemów jelitowych, zaś picie jednego z zachwalanych napojów nie zapobiegnie przed przeziębieniem lub grypą. Wobec popularyzowania tego rodzaju stwierdzeń władze stanowe i federalne miały wytoczyć firmie Dannon (znanej u nas jako Danone) proces. W ramach ugody firma zgodziła się jednak zapłacić 21 milionów dolarów odszkodowania za podawanie nieprawdziwych informacji.
Sok z brzozy pomaga we wielu schorzeniach i warto go pić, szczególnie zimą, kiedy mamy obniżoną odporność i chcemy mieć lepsze samopoczucie.
Choć szczyt okresu grypowego przypada na miesiące od stycznia do marca, to jednak setki różnych wirusów i bakterii atakują każdego dnia zwłaszcza w okresie, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień i z godziny na godzinę. Sposobów na uniknięcie przeziębienia jest sporo. Ale co zrobić, gdy na profilaktykę jest już za późno?
Urozmaicenie naszej środkowoeuropejskiej diety o słoneczne, tropikalne smaki czasami bywa trudne. Chcąc zastąpić dobrze znane przekąski czymś nowym, wyjątkowym można sięgnąć po suszone owoce. Doskonałe są suszone banany i kiwi, ale równie smaczne, co zdrowe są ananasy.
Regularne ćwiczenia mogą być najlepszym sposobem na dobre samopoczucie przy mroźnej zimie - ochronę przed przeziębieniem.
Na pewno nie należy do najpopularniejszych napojów, ale warto wziąć go pod uwagę przy planowaniu codziennego menu. Sok z buraków zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia zdolności poznawcze.
Sezon grypowy w pełni, wszyscy dookoła chorują - jak uodpornić swój organizm na wszechobecne zarazki? Przeziębienie nie musi nas dopaść - a szczepionki nie są jedynym rozwiązaniem. Poniżej kilka wskazówek jak wzmocnić nasz organizm korzystając z dobrodziejstw natury.
Sezon grypy i przeziębienia daje o sobie znać, zewsząd słychać kichanie i kaszel. Masz nadzieję, że ciebie to ominie, ale któregoś dnia z przerażeniem zauważasz, że słabiej się czujesz. Żadna metoda nie da stuprocentowej skuteczności jeśli chodzi o zachorowalność na wspomniane choroby, ale zachowanie pewnych środków ostrożności znacznie zmniejszy ryzyko ich objawów.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Jesień w pełni. Co prawda słońca nie brakuje, ale wystarczy wyjść na zewnątrz, by poczuć, że temperatura znacznie spadła, a przejmujący wiatr powoduje drżenie. Środowisko lekarskie zgodnie rekomenduje szczepionki przeciw grypie - szczególnie osobom starszym i osłabionym. Niektórzy seniorzy jednak znaleźli odmienne sposoby na wzmocnienie przed sezonem grypowym- preferują m. in. jedzenie gruszek gotowanych na parze, kąpiele w mieszance ziołowej oraz masaże.
Krajowy Komitet ds. Pandemii Grypy stwierdził, że dane laboratoryjne nie wskazują, aby zwiększona zachorowalność na zakażenia górnych dróg oddechowych była spowodowana wirusami grypy, a informacje pochodzące z mediów stanowią odzwierciedlenie obserwowanego obecnie wcześniejszego (w stosunku do ubiegłego roku) pojawienia się typowego dla okresu jesienno-zimowego wzrostu zakażeń górnych dróg oddechowych.
Wyniki nowych badań sugerują, że prawdopodobieństwo rozprzestrzenianie się ptasiej grypy na ogromne odległości za pośrednictwem ptaków wędrownych jest raczej niewielkie. Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Journal of Applied Ecology, mają znaczenie dla naszego zrozumienia rozprzestrzeniania się innych chorób ptasich, takich jak wirus Zachodniego Nilu.
Świat nie jest już w 6 fazie pandemii grypy AH1N1 (najwyższa w skali określonej przez WHO, odpowiada realnej pandemii w przeciwieństwie do poprzednich stopni oznaczających ryzyko jej wybuchu). - Weszliśmy w okres post-pandemiczny. AH1N1 przebyła swój globalny kurs - powiedziała dyrektor organizacji Margaret Chan.
Szczęśliwi ludzie są mniej skłonni do przeziębień i grypy, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Psychosomatic Medicine.
Syndrom chronicznego zmęczenia (chronic fatigue syndrom) po raz pierwszy opisano w 1988 r. Choć nie jest to choroba nowa, w ciągu ostatnich kilkunastu lat staje się ona coraz bardziej powszechna. Szacuje się, że w samej Ameryce i Europie Zachodniej cierpi na nią ponad pół miliona osób.