Od dawna wiadomo, że u chorych na cukrzycę ryzyko wystąpienia ciężkiej choroby płuc w przypadku zakażenia wirusami grypy, a także bakteriami i grzybami jest znacznie zwiększone. W okresie pandemii Covid-19 zjawisko to nabrało dodatkowego znaczenia: stało się jasne, że u diabetyków zagrożenie ciężką, a nawet śmiertelną chorobą płuc jest znacznie wyższe. Około 35 procent osób chorych na Covid-19, które zmarły podczas pandemii, zmagało się też z cukrzycą.
Podobnie jak w przypadku długotrwałego Covid-19, osoby hospitalizowane z powodu grypy sezonowej również mogą cierpieć z powodu długotrwałych, negatywnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza dotyczących płuc i dróg oddechowych.
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.
Szczepionki przeciw grypie mogą uratować życie pacjentów z chorobami układu krążenia, zmniejszając powikłania sercowe, a także zapobiegając grypie.
W przypadku osób, które zaszczepiły się przynajmniej jedną szczepionkę przeciwko grypie, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu czterech lat było o 40 proc. niższe niż u nieszczepionych rówieśników.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Jeden z podtypów astmy u dorosłych może powodować większą podatność na grypę i wywoływać niebezpieczne mutacje tej choroby.
Środki mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się COVID-19, takie jak noszenie masek i dystans społeczny, są skutecznym narzędziem w walce z pandemią. Jednak nie tylko - takie zachowanie znacznie zmniejszyło również częstość występowania wielu innych chorób, w tym grypy i infekcji syncytialnym wirusem oddechowym (respiratory syncytial virus, RSV). Niestety, być może tylko czasowo.
Liczba zgonów związanych z sercem rośnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.
Do tej pory nie było jasne, czy infekcja SARS-CoV-2 lub COVID-19 skutkuje trwałą pamięcią immunologiczną, a tym samym pomoże chronić się przed ponownym zakażeniem.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Poziom rozprzestrzeniania się nowego koronawirusa może zależeć od poziomu wilgotności, uważają uczeni z Yale University.