03-11-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Na pewno nie należy do najpopularniejszych napojów, ale warto wziąć go pod uwagę przy planowaniu codziennego menu. Sok z buraków zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia zdolności poznawcze.
Korzyści z dodania soku z buraków mogą być wielu nieznane. „Naładowany" witaminami wydaje się jednak kontrolować ciśnienie krwi i budować wytrzymałość. Naukowcy z Wake Forest University sugerują, że picie soku z buraków może zintensyfikować przepływ krwi do mózgu u osób starszych, a w związku z tym pomóc w walce przeciw postępowi demencji.
Warzywa, takie jak seler, szpinak kapusta, sałata i buraki mają wyższe stężenie azotanów. Uważa się, że na jedzenie tego rodzaju żywności sprawia, iż bakterie w jamie ustnej przekształcają azotany w azotyny. Te związki z kolei przyczyniają się do otwarcia naczyń krwionośnych i zwiększenia przepływu krwi. W trakcie opisywanych badań stwierdzono prawdopodobny związek między spożyciem sok bogaty buraków i podwyższonym przepływem krwi do mózgu.
Kilku osobom biorącym udział w badaniu (wszyscy mieli powyżej 70 lat) przez cztery dni podawano około 175 mililitrów soku z buraków i za pomocą rezonansu magnetycznego oceniano przepływ krwi do mózgu. Okazało się, że u uczestników pijących sok nastąpił wzrost przepływu krwi do obszarów mózgu, których uszkodzenia są związane z rozwojem demencji i innych problemów poznawczych. Jak zauważają uczeni, istnieją obszary w mózgu, które stają się słabo ukrwione wraz z wiekiem, a to ma związek z postępem otępienia i różnorodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Efektem działania opisywanych składników soku jest także obniżenie ciśnienia, co zapobiega chorobie wieńcowej i udarom mózgu. Napój jest bogaty również w witaminę C, B1, wapń, potas, sód i magnez i polecany przez dietetyków w celu poprawy przemiany materii. Poza tym obniża poziom cholesterolu hamuje procesy gnilne w jelitach. Stanowi też specyfik wzmacniający odporność, jest więc szczególnie polecany w okresie większego ryzyka przeziębienia i grypy.