Jedzenie jest tak rutynową czynnością, że często mechanicznie sięgamy po dany posiłek, czy wybieramy jedzenie, które kiedyś nam zasmakowało. Taki sposób odżywiania się może nam jednak nie służyć. Oto, jak dokonywać bardziej świadomych wyborów dietetycznych.
Jedzenie to jedna z podstawowych przyjemności, dlatego sięgamy po nie w różnych okolicznościach, nie tylko wtedy, gdy po prostu jesteśmy głodni. Dość powszechnym zjawiskiem jest serwowanie sobie jakiejś przekąski, czy całego posiłku, gdy czujemy się zestresowani. To z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości. Zobacz, jak sobie poradzić z „zajadaniem" stresu.
Możesz chorować na przewlekłą chorobę nerek i nawet o tym nie wiedzieć - nie ma jednego objawu, który jednoznacznie wskazywalby na taką właśnie dolegliwość. Warto przede wszystkim pamiętać o czynnikach ryzyka, takich jak starszy wiek, obecność cukrzycy, czy nadciśnienie. Poza tym, jak wskazuje amerykańska National Kidney Foundation, tych 10 symptomów może świadczyć o chorobie.
Samotnośc to prawdziwa plaga współczesnego świata. Choć nowe technologie pozwalają na pozostawanie w kontakcie z tymi, którzy fizycznie są daleko, jednocześnie pewne zmiany kulturowe doprowadziły do tego, że wielu ludzi, nie tylko starszych, odczuwa głęboką samotność. Zjawiskiem zainteresował się świat medyczny, bo okazuje się, że ma ono znaczący wpływ na nasz stan zdrowia.
Najwyraźniej prawdą jest, że „aptyt rośnie w miarę jedzenia" - im więcej kalorii sobie dostarczasz, tym mózg silnejsze sygnały wysyła, by zjeść jeszcze więcej.
Białko to budulec mięśni, a także składnik pomagający zwiększyć metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. To niezbędne, trudne do przecenienia, paliwo, które wspiera organizm w budowaniu zdrowych tkanek i komórek. Ciało może dawać sygnały niedostatecznych ilości białka - sprawdź, czy nie masz takich objawów. Jeśli je dostrzegasz, niezwłocznie wzbogać dietę o większe dawki wspomnianego składnika.
Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt niski. Co istotne, nie pojawia się jedynie u chorych na cukrzycę, każdy może jej doświadczyć. Zwróć zatem uwagę na te objawy, które mogą świadczyć o potrzebie zwiększenia poziomu glukozy we krwi.
Coraz więcej ludzi narzeka na problemy ze snem, a bezsenność stała się powszechnym problemem. Tymczasem jej skutki nie polegają jedynie na kłopotach z normalnym funkcjonowaniem kolejnego dnia, ale mogą oznaczać poważne problemy zdrowotne.
Jeśli trudno ci powstrzymać nadmierny apetyt, a chcesz schudnąć, sięgaj po produkty, których jedzenie oznacza pewien poziom hałasu - dzięki temu łatwo zmniejszysz swój posiłek.
Chyba każdy dziś dobrze wie, co zrobić, by schudnąć. Gorzej z wprowadzeniem określonych zmian w życie. Czasem brakuje nam silnej woli, czasem jakieś zewnętrzne okoliczności zaburzają powzięty plan. Bez względu na przeszkody, można sobie ułatwić zadanie. Zobacz, jak wyćwiczyć umysł, by proces odchudzania stałsię łatwiejszy.
Poza oczywistymi sposobami na odchudzanie takimi jak odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna, pewne dodatkowe i nie absorbujące działania pomogą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Brzmi to paradokslanie, ale produkty określane jako „zdrowa żywność" mogą sprzyjać nadwadze.
Poza rzuceniem palenia i podjęciem ćwiczeń, odchudzanie należy do najpopularniejszy noworocznych postanowień. I dobrze. Nawet jeśli kilka poprzednich prób zawiodło, warto dalej się starać, może tym razem osiagniemy sukces. Oto, jak można sobie pomóc w odchudzaniu.
Dlaczego migdały powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego menu? Przede wszystkim ze względu na ich właściwości bezcenne dla organizmu. Migdały, choć pozornie kaloryczne, są prawdziwą bombą materiałów i witamin oraz zdrowych tłuszczy nienasyconych.
Nasze organizmy ciągle zaskakują uczonych. Choć eksperci od biologii i medycyny dokonali dotychczas tak wielu odkryć i znaleźli rozwiązanie dla tak licznych dolegliwości, sposób funkcjonowania naszego ciała wciąż fascynuje i zadziwia. Oto 15 interesujących faktów na temat ludzkiego organizmu.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit