10-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Poza oczywistymi sposobami na odchudzanie takimi jak odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna, pewne dodatkowe i nie absorbujące działania pomogą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
1. Wysypiaj sięJeśli śpisz dostatecznie długo, poprawiasz metabolizm, co umożliwia efektywniejsze spalanie kalorii. Badania dowiodły, że osoby, które regularnie (mniej niż sześć godzin na dobę), cechują się wyższym ryzykiem nadwagi i .
2. Pij zieloną herbatę zyskała sławę remedium na wiele dolegliwości. Okazuje się, że może być przydatna również dla osób walczących z nadmiarem kilogramów. Z testów przeprowadzonych przez środowiska naukowe wynika, że napój ten zwiększa spalanie tłuszczów i powstrzymuje ich nadmierne gromadzenie się w organizmie.
3. Dostarczaj sobie witaminę DDzięki niej masz więcej energii i szybciej możesz spalić nadmiar kalorii. Jeśli jesteś zmęczony/a i apatyczny/a, znacznie trudniej ci się zmobilizować do treningów. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę , należy przebywać na zewnątrz z odsłoniętą choćby twarzą i dłońmi co najmniej 15 minut dzinnie. Dodatkowo można stosować suplementy z witaminą D3, badania dowiodły, że zwiększają one wytrzymałość i zmniejszają uczucie zmęczenia.
4. Wąchaj miętęJej zapach pomaga zmniejszyć odczuwanie i ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii (po prostu sprawia, że wybieramy mniej kaloryczne posiłki).
5. Wybieraj odpowiedni kolor i rozmiar talerzyIm mniejszy talerz, tym lepszy, bo posiłek wydaje się na nim bardziej obfity - w ten sposób oszukujemy mózg, że zjedliśmy więcej, tzn. wydaje nam się, że zjedliśmy naprawdę dużo, gdy w istocie danie nie było wielkie. Poza tym określone barwy zachęcają lub zniechęcają do jedzenia, jeśli wybierzesz zastawę w kolorze, który rzadko ma pożywienie, zaspokoisz głód mniejszą ilością jedzenia.
6. Pij wodęZastosuj pewien trik - przed posiłkiem wypijaj szklankę wody. Żołądek nieco się nią zapełni i zredukuje apetyt, dzięki temu nie zechcesz dokładki danego posiłku, a więc ograniczysz ilość dostarczonych kalorii. Co więcej, picie dostatecznej ilości wody usprawnia i pozwala lepiej trawić jedzenie.
7. Stosuj duże kawałki produktówPrzygotowując dania, w których trzeba coś pokroić, pamiętaj, by nie szatkować danego produktu, ale zostawić w dużych kawałkach. Wymagają one dłuższego gryzienia i przeżuwania jedzenia, a to sprawia, że odczuwasz sytość zjadając mniej.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »