26-05-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Chyba każdy dziś dobrze wie, co zrobić, by schudnąć. Gorzej z wprowadzeniem określonych zmian w życie. Czasem brakuje nam silnej woli, czasem jakieś zewnętrzne okoliczności zaburzają powzięty plan. Bez względu na przeszkody, można sobie ułatwić zadanie. Zobacz, jak wyćwiczyć umysł, by proces odchudzania stałsię łatwiejszy.
Naucz się odczuwać lekki głód
Nie warto głodować nawet podczas procesu , ale pomocne jest nauczenie się nieco dłuższego tolerowania głodu. Kiedy chce nam się jeść, mózg sądzi, że należy bezzwłocznie zaspokoić tę potrzebę, a przez to bezwiednie sięgamy po coś wysokokalorycznego, najczęściej niezbyt dietetycznego, co szybko na nasyci. Jeśli przyzwyczaimy organizm do tego, że nie trzeba natychmiast reagować na , łatwiej będzie zachować zdrową dietę.
Unikaj widoku słodyczyCiasta, torty, kolorowe babeczki, bułki słodkie, czy cukierki kojarzą nam się z czymś bardzo smacznym zjadanym w miłych chwilach. Ich widok sprawia, że niezwykle trudno dotrzymać postanowień co do zdrowszego odżywiania się. Samo oglądanie sprawia, że mózg inicjuje wydzielanie dopaminy, to z kolei wyzwala do chęć uzyskania „nagrody" w postaci czegoś słodkiego - i nie tylko słodkiego, także słonego lub bardzo tłustego.
Powąchaj, a nie jedz
To nie mit, że gotowanie posiłku osłabia . Poprzez określony zapach mózg nabiera przekonania, że dany posiłek właśnie jest spożywany . Gdy organia nas przemożny głód, nie warto przygotowywać kanapki, ale ugotować coś, choćby najprostszego. Samo przygotowanie i wdychanie zapachu potrawy spowoduje, że zjemy jej mniej.
Unikaj sałatekBrzmi to paradoksalnie, bo sałatki kojarzą się znajzdrowszym sposobem odżywiania się. To jest jednak nieco podstępne, bo gdy decydujemy się na zjedzenie sałatki w ramach obiadu, chętniej pobłażamy sobie zarówno co do dodatków, np. w postaci wysokokalorycznych sosów, jak i deseru. Uznając posiłek za sprzyjający odchudzaniu, częściej decydujemy się na zjedzenie następnie czegoś, co niweczy wysiłki . Dobrze więc mieć świadomość tych „pokus", a rozsądniej będziemy dokonywać wyborów żywienowych.
Nie oglądaj siebie i innych podczas jedzenia
Nie skupiaj się zbytnio na tym, jak i gdzie jesz. Nie przypatruj się też innym podczas posiłku. Badania wykazały, że gdy to robimy, jemy więcej. Badacze uważają, że myślenie o wyglądzie, czy swoim, czy kogoś innego, jest rozpraszające. W efekcie, nawet gdy przestajemy odczuwać głód, ciągle jemy, ponieważ mózg jest zbyt zajęty przetwarzaniem informacji wizualnej.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »