05-03-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Badacze z Uniwersytetu Harvarda sprawdzili, jakie proporcje w jedzeniu codziennych dawek warzyw i owoców są optymalną wersją dietetycznych rekomendacji. Badanie wykazało, że spożywanie dwóch porcji owoców i trzech porcji warzyw wiąże się z niższym wskaźnikiem śmierci w badanym okresie.
Badanie mówi, że jedzenie większej ilości warzyw i owoców nie miało już związku z dodatkowymi korzyściami. - Łącznie prawdopodobnie zapewnia największe korzyści pod względem zapobiegania poważnym chorobom przewlekłym i jest stosunkowo osiągalną dawką dla ogółu społeczeństwa - mówi dr Dong D. Wang, epidemiolog i dietetyk z Harvard Medical School.
Jednocześnie eksperci zaznaczają, że nie wszystkie warzywa i owoce są sobie równe. Zielone warzywa liściaste, a także warzywa bogate w oraz i jagody, dają największe korzyści, jeśli chodzi o szanse na . Tymczasem warzywa skrobiowe, np. groszek, kukurydza i ziemniaki, oraz soki owocowe nie były związane ze zmniejszonym ryzykiem śmierci w badanym okresie ani obniżeniem ryzyka .
Takie wyniki uzyskano na podstawie badań, w których przeanalizowano zbierane przez trzy dekady dane dotyczące wielu tysięcy ludzi.
Na podstawie: ;