Strona głównaZdrowieBakterie jelitowe mają wpływ na szybkość procesu starzenia się

Bakterie jelitowe mają wpływ na szybkość procesu starzenia się

Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
„Społeczność naukowa jest coraz bardziej świadoma tego, że interakcje naszego organizmu ze znajdującymi się w nim milionami drobnoustrojów, tj. mikrobiomem, mogą wpływać na wiele funkcji, takich jak czynności poznawcze i metaboliczne oraz ", wskazuje prof. Meng Wang z Baylor i Huffington Center On Aging. „W ramach badań sprawdziliśmy m. in., czy skład genetyczny mikrobiomu może być również ważny dla długowieczności", dodaje prof. Wang.

To zadanie jest trudne do wykonania u ssaków ze względu na wyzwania techniczne, dlatego naukowcy przeprowadzili testy na nicieniu C. elegans, przejrzystym, prostym organizmie, który ma długość główki od szpilki i podstawowe cechy biologiczne takie, jak te ludzkie. W ciągu 2-3 tygodni swojego życia nicień żywi się bakteriami, rozwija się w dorosłego osobnika, rozmnaża się, a następnnie starzeje, traci siłę i zdrowie, aż umiera. Wiele laboratoriów badawczych na całym świecie wykonuje badania na C. elegans, aby poznać podstawowe procesy biologiczne.

Uczeni wykorzystali różne warianty genetyczne bakterii E. coli. „Podawaliśmy C. elegans każdą zmutowaną bakterię, a następnie przyglądaliśmy się żywotności nicieni. Spośród 4000 genów bakterii, które przetestowaliśmy, po usunięciu 29, . Dwanaście spośród mutacji bakteryjnych chroniło również te organizmy przed wzrostem guza nowotworowego i gromadzeniem się amyloidu-beta, charakterystycznego dla u ludzi", wyjaśnia prof. Wang.

Dalsze testy pokazały, że niektóre mutacje bakterii wydłużały długowieczność nicienia, oddziałując na określone procesy starzenia się tego organizmu. Inne mutacje z kolei sprzyjały w wyniku dużej produkcji polisacharydu kwasu kolanowego. Kiedy naukowcy podawali C. elegans oczyszczony kwas kolanowy, nicienie również żyły dłużej. Wspomniany kwas wykazywał również podobne działanie w badaniach laboratoryjnych na muszkach owocowych i w komórkach ssaków.

Jak uważają uczeni, w oparciu o te wyniki w przyszłości możliwe będzie zaprojektowanie preparatów bakteryjnych, które mogłyby pomóc spowolnić proces starzenia się.

Badanie opublikowano w czasopiśmie Cell.

Na podstawie:

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy