25-06-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
„Społeczność naukowa jest coraz bardziej świadoma tego, że interakcje naszego organizmu ze znajdującymi się w nim milionami drobnoustrojów, tj. mikrobiomem, mogą wpływać na wiele funkcji, takich jak czynności poznawcze i metaboliczne oraz ", wskazuje prof. Meng Wang z Baylor i Huffington Center On Aging. „W ramach badań sprawdziliśmy m. in., czy skład genetyczny mikrobiomu może być również ważny dla długowieczności", dodaje prof. Wang.
To zadanie jest trudne do wykonania u ssaków ze względu na wyzwania techniczne, dlatego naukowcy przeprowadzili testy na nicieniu C. elegans, przejrzystym, prostym organizmie, który ma długość główki od szpilki i podstawowe cechy biologiczne takie, jak te ludzkie. W ciągu 2-3 tygodni swojego życia nicień żywi się bakteriami, rozwija się w dorosłego osobnika, rozmnaża się, a następnnie starzeje, traci siłę i zdrowie, aż umiera. Wiele laboratoriów badawczych na całym świecie wykonuje badania na C. elegans, aby poznać podstawowe procesy biologiczne.
Uczeni wykorzystali różne warianty genetyczne bakterii E. coli. „Podawaliśmy C. elegans każdą zmutowaną bakterię, a następnie przyglądaliśmy się żywotności nicieni. Spośród 4000 genów bakterii, które przetestowaliśmy, po usunięciu 29, . Dwanaście spośród mutacji bakteryjnych chroniło również te organizmy przed wzrostem guza nowotworowego i gromadzeniem się amyloidu-beta, charakterystycznego dla u ludzi", wyjaśnia prof. Wang.
Dalsze testy pokazały, że niektóre mutacje bakterii wydłużały długowieczność nicienia, oddziałując na określone procesy starzenia się tego organizmu. Inne mutacje z kolei sprzyjały w wyniku dużej produkcji polisacharydu kwasu kolanowego. Kiedy naukowcy podawali C. elegans oczyszczony kwas kolanowy, nicienie również żyły dłużej. Wspomniany kwas wykazywał również podobne działanie w badaniach laboratoryjnych na muszkach owocowych i w komórkach ssaków.
Jak uważają uczeni, w oparciu o te wyniki w przyszłości możliwe będzie zaprojektowanie preparatów bakteryjnych, które mogłyby pomóc spowolnić proces starzenia się.
Badanie opublikowano w czasopiśmie Cell.
Na podstawie: