27-11-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają walczyć ze starzeniem się komórek i stanami zapalnymi. Czekolada mleczna zaś nie zawiera imponującej ilości , dlatego tylko jej gorzki rodzaj przydaje korzyści.
Siła przeciwutleniająca kakao jest cztery do pięciu razy większa niż czarnej herbaty oraz dwa do trzech razy większa niż . Wynika to z ilości polifenoli, w szczególności wolniej uwalnianych flawonoidów, a zatem dłużej skutecznych. Istotna jest też obecność antocyjanów o właściwościach przeciwnowotworowych. Poza tym kakao dostarcza wielu składników mineralnych, takich jak , miedź, i mangan. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy gorzka czekolada może chronić wątrobę.
Prawdą jest, że wątroba może znacznie ucierpieć po zjedzeniu tortu czekoladowego, wynika to jednak z dużej dawki tłuszczów w takim cieście, a nie stanowi skutku działania kakao. Nadmiar tłuszczu spowalnia opróżnianie żołądka i wywołuje mdłości oraz wymioty. Podrażnia też pęcherzyk żółciowy i powoduje ból brzucha.
Kakao ma właściwości ochronne. Odkryto to np. w badaniach z udziałem osób, u których wątroba była osłabiona z powodu infekcji wirusowej. Ludzie z wirusem HIV lub wirusem zapalenia wątroby typu C cechują się wyższym poziomem stanów zapalnych i wcześniejszym starzeniem się tego organu. Takie zaburzenia czynności wątroby mogą skutkować jej marskością i rakiem. Badania, w których uczestniczyło niemal tysiąc pacjentów, dowiodły, że ci, którzy dziennie jedli kakao, mieli o 40 proc. niższe ryzyko nieprawidłowych wartości enzymów wątrobowych.
Wątroba nie jest jedynym narządem, który czerpie korzyści z licznych prozdrowotnych substancji znajdujących się w kakao. Może ono chronić również tętnice, rozrzedzać krew, jak również pomóc w walce z .