Strona głównaZdrowieGorzka czekolada - na zdrowie wątroby!

Gorzka czekolada - na zdrowie wątroby!

Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
Gorzka czekolada - na zdrowie wątroby! [Fot. Justyna Kaminska - Fotolia.com] jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają walczyć ze starzeniem się komórek i stanami zapalnymi. Czekolada mleczna zaś nie zawiera imponującej ilości , dlatego tylko jej gorzki rodzaj przydaje korzyści.

Siła przeciwutleniająca kakao jest cztery do pięciu razy większa niż czarnej herbaty oraz dwa do trzech razy większa niż . Wynika to z ilości polifenoli, w szczególności wolniej uwalnianych flawonoidów, a zatem dłużej skutecznych. Istotna jest też obecność antocyjanów o właściwościach przeciwnowotworowych. Poza tym kakao dostarcza wielu składników mineralnych, takich jak , miedź, i mangan. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy gorzka czekolada może chronić wątrobę.

Prawdą jest, że wątroba może znacznie ucierpieć po zjedzeniu tortu czekoladowego, wynika to jednak z dużej dawki tłuszczów w takim cieście, a nie stanowi skutku działania kakao. Nadmiar tłuszczu spowalnia opróżnianie żołądka i wywołuje mdłości oraz wymioty. Podrażnia też pęcherzyk żółciowy i powoduje ból brzucha.

Kakao ma właściwości ochronne. Odkryto to np. w badaniach z udziałem osób, u których wątroba była osłabiona z powodu infekcji wirusowej. Ludzie z wirusem HIV lub wirusem zapalenia wątroby typu C cechują się wyższym poziomem stanów zapalnych i wcześniejszym starzeniem się tego organu. Takie zaburzenia czynności wątroby mogą skutkować jej marskością i rakiem. Badania, w których uczestniczyło niemal tysiąc pacjentów, dowiodły, że ci, którzy dziennie jedli kakao, mieli o 40 proc. niższe ryzyko nieprawidłowych wartości enzymów wątrobowych.

Wątroba nie jest jedynym narządem, który czerpie korzyści z licznych prozdrowotnych substancji znajdujących się w kakao. Może ono chronić również tętnice, rozrzedzać krew, jak również pomóc w walce z .

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 07:36:05, 28-11-2017 ~gość: 83.23.247.xxx

    Osobiście uważam, że czekolada 70 procentowa to zdecydowanie za mało. Tylko czekolada 90% jest naprawdę zdrowa, ponieważ w tej 70% jest za dużo cukru.
  • 15:51:42, 28-11-2017 ~gość: 89.72.47.xxx

    Zdrowa czekolada, jeśli w 100% to ziarno kakao. Jedyną taką tabliczkę produkują właśnie w Polsce: manufaktura czekolady. Uwielbiam ich czekolady, chociaż przyznam, że do mlecznych i 70% też mam słabość.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy