Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Wiele mówi się o zagrożeniach ze strony promieniowania słonecznego, stąd ludzie stają się ostrożniejsi i stosują kremy z filtrem, ale nawet z tym można przesadzić - zbytnia ochrona prowadzi do zmniejszonej syntezy witaminy D i do jej niedoborów.
Celiakia, mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci, jest coraz częściej diagnozowana u dorosłych. W większości przypadków o jej obecności nie świadczą problemy trawienne, lecz anemia, osteoporoza, bóle stawów i kości czy depresja.
Dieta bezglutenowa stała bardzo popularna i stosują ją nie tylko ci, którzy chorują na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wielu ludzi uznało, że można wyrzucić produkty z tym związkiem z diety i zyskać dobre zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Nowe badania wskazują jednak, że to raczej nieodpowiedzialne postępowanie, bo dieta bezglutenowa w przypadku tych, którzy nie muszą jej przestrzegać, zwiększa ryzyko określonych chorób.
Witamina D odpowiada nie tylko za zdrowie kości i zębów, kolejne badania pozwalają odkrywać szerokie spektrum jej funkcji. Teraz ustalono, że może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji dróg oddechowych, w tym przeziębienia i grypy.
Ta choroba zaburza wchłanianie składników pokarmowych, gdy w naszym codziennym menu znajdzie się gluten. Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Wielu ludzi nie ma świadomości obecności tego schorzenia, dlatego bardzo ważne jest, aby uświadomić sobie na czym polega, jaki jest jego przebieg, objawy i metody leczenia.
Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
Australijscy naukowcy odkryli, że rezygnacja z produktów z glutenem przez osoby chorujące na celiakię prowadzi do lepszych wyników w testach uwagi i pamięci oraz poprawy innych funkcji mózgu.
Jeśli wraz z upływem dnia masz wrażenie, że twój brzuch „pęcznieje", najprawdopodobniej winna jest temu twoja dieta. Określone produkty wywołują nieprzyjemne uczucie wzdęcia i zauważalną zmianę figury w okolicach talii. Przejrzyj listę artykułów, które mogą odpowiadać za tę dolegliwość.
Z nowego brytyjskiego badania wynika, że komosa ryżowa (quinoa) wydaje się bezpieczna dla osób z celiakią.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Przewlekłe zmęczenie może stanowić objaw fibromialgii lub tocznia. Bóle brzucha i utrata masy ciała to jedne z symptomów mukowiscydozy lub choroby trzewnej (celiakii). Wielu ludzi cierpi na choroby trudne do zdiagnozowania. Poniżej siedem z tych, które nierzadko sprawiają lekarzom problemy w dokładnym rozpoznaniem, bowiem ich objawy są niespecyficzne.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej już po raz czwarty organizuje obchody Międzynarodowego Dnia Celiakii. Chorobę tą coraz częściej wykrywa się u osób 40- i 50 - letnich.