10-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
Nadwrażliwość na gluten diagnozuje się, gdy u danej osoby spożycie produktów z tym składnikiem wywołuje określone objawy, ale jednocześnie wyklucza się u niej: , alergię na pszenicę oraz zanik kosmków jelitowych. Problem został ostatnimi czasy spopularyzowany, co poskutkowało zwiększeniem zarówno podaży, jak i popytu na . Jednocześnie jednak sklepy, instytucje, poradnie, ośrodki, których zyski zależą od upowszechniania problemu nietolerancji na gluten, upowszechniają informację, że unikanie glutenu jest korzystne dla wszystkich.
Jak wskazują eksperci, niebezpieczeństwo nieuzasadnionego polega nie tyle na rezygnacji z tego białka, ile na związanym z tym odrzuceniu wielu produktów z ważnymi składnikami. W efekcie może prowadzić to do niedoborów składników odżywczych, ciągłych zaparć, niedostatecznej ilości przyswajanej energii, etc.
Oczywiście z glutenu powinny zrezygnować osoby z celiakią lub enteropatią wywołaną nadwrażliwością na gluten, która została rozpoznana poprzez dokładny wywiad lekarski połączony z testami serologicznymi pod kątem obecności markerów takich jak anty-TTG (transglutaminaza przeciwtkankowa), bądź biopsją jelita cienkiego.
Rezygnacja z glutenu oznacza nie tylko wyeliminowanie z diety najpowszechniejszego pieczywa, ale także wszelkich artykułów z zawartością pszenicy (oraz jej pochodnych), żyta i jęczmienia. W efekcie trzeba kompletnie zmodyfikować sposób odżywiania się i bardzo ostrożnie robić zakupy, ponieważ obecnie wiele przetworzonej żywności ma w swym składzie wspomniane zboża.
Lekarze przestrzegają jednak przed autodiagnozą. Osoby, które doświadczają niepożądanych symptomów po zjedzeniu posiłku z zawartością glutenu, powinny bezzwłocznie udać się do lekarza i na badania umożliwiające rozpoznanie dolegliwości. Wśród najczęstszych symptomów nadwrażliwości na gluten wymienia się: bóle brzucha, wysypkę, bóle głowy, , biegunkę, wzdęcia, zaparcia, , omdlenia.
Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »