Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Choroba Alzheimera zmienia i uszkadza mózg przez lata, a nawet dekady, zanim pojawią się objawy, co sprawia, że wczesne rozpoznanie ryzyka ma kluczowe znaczenie dla spowolnienia jej postępu. Oznaką rozwoju Alzheimera może być sposób funkcjonowania naszych oczu.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Nie ma tu miejsca na wymówki, nawet w domu można poćwiczyć i dzięki temu zadbać o siebie. Wysiłek pomaga powstrzymać starzenie się mózgu.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Niedostatecznie długi i słaby jakościowo sen od jakiegoś czasu wiązano z zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. Teraz ustalono, że już jedna „zarwana" noc wywołuje wzrost poziomu markera demencji.
Wraz z wiekiem może mieć miejsce osłabienie poznawcze, warto więc sprawdzać, jak działa nasza pamięć, mówią eksperci z University of Utah w Salt Lake City.
Zanieczyszczenie powietrza skutkuje zmianami w mózgu, które mają zwiazek z osłabieniem pamięci, ostrzegają uczeni.
Badanie krwi pozwoli ocenić, jakie jest tempo starzenia się. Dzięki określeniu poziomu 373 białek krążących we krwi można dowiedzieć się ważnych rzeczy na temat swojego zdrowia, mówią uczeni ze Stanford University w Kalifornii.
Opieka nad kimś bliskim, kto cierpi na chorobę Alzheimera, nowotwór, czy ma inne poważne schorzenie, wymaga ogromnej cierpliwości, elastyczności i wrażliwości. Nic dziwnego, że tak trudne zajęcie często odbija się na zdrowiu fizcznym i psychicznym samego opiekuna.
Kolejne badania potwierdzają, że oliwa z oliwek to świetny produkt, by zadbać o zachowanie dobrych zdolności poznawczych do późnej starości. Dieta bogata w ten produkt może zapobiec gromadzeniu się szkodliwego dla tkanek mózgu biłka tau, które ma związek z różnymi rodzajami demencji.