22-04-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Naukowcy z amerykańskiego National Eye Institute (NEI) przeanalizowali dane badania chorób oczu związanych z wiekiem. Jak ustalili, dieta ma istotny wpływ na to, jak działają mózg i oczy.
Autorzy sprawdzili, jakie jest oddziaływanie dziewięciu składników diety śródziemnomorskiej na funkcje poznawcze. W tym sposobie odżywiania się dominują: warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, ryby i ; ograniczone jest natomiast spożycie czerwonego mięsa i alkoholu.
Przez lata ekspeci analizowali wpływ witamin na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (), które uszkadza siatkówkę. W jednym z nich wzięło udział około 4 tys. ludzi z AMD, w drugim taka sama ilość osób bez tej choroby. Badacze zebrali informacje na temat diety stosowanej przez uczestników i poddali ich testom funkcji poznawczych na początku badania, a następnie dwa, cztery, pięć i 10 lat później.
Odkryto, że uczestnicy, którzy w najwyższym stopniu przestrzegali diety śródziemnomorskiej, mieli najniższe ryzyko zaburzeń poznawczych. Jak się wydaje, największy efekt ochronny daje duża ilość i warzyw w codziennym jadłospisie. Po 10 latach uczestnicy najwyższej porcji ryb w menu wykazywali najwolniejsze tempo spadku funkcji poznawczych.
Autorzy ustalili też, że uczestnicy z genem ApoE, który wiąże się z wyższym ryzykiem choroby Alzheimera, mieli średnio niższe wyniki testów funkcji poznawczych i intensywniejsze osłabienie zdolności kognitywnych niż osoby bez tego genu. Jednakże korzyści ze ścisłego przestrzegania diety śródziemnomorskiej były podobne u uczestników z ApoE i bez niego, co oznacza, że oddziaływanie diety na funkcje poznawcze jest niezależne od genetycznego ryzyka choroby .
Wyniki badań są dostępne w czasopiśmie Alzheimer and Dementia.
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »