27-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
FetaGrecka sałatka na zdrowe zęby? Jak najbardziej! Sery to kolejne doskonałe źródło wapnia, ale także wiele innych korzyści dla zębów. Dla przykładu, w jednym z badań podano uczestnikom grupy produktów mlecznych: mleko, jogurt bez cukru i ser cheddar, a potem badano pH w ich jamie ustnej (wartość pH poniżej 5,5 będzie sprzyjała erozji szkliwa oraz powstawaniu ubytków). Okazało się, że mleko i jogurt nie spowodowały tak korzystnych zmian w poziomie pH, ale ser już tak.
– Żucie serów poprzez pobudzanie produkcji śliny, która ma zasadowy odczyn pomaga neutralizować szkodliwe działanie kwasów w jamie ustnej, redukować powstawanie płytki nazębnej i zapobiegać próchnicy. Za tym, że sery to produkty o działaniu kariostatycznym (antypróchniczym) przemawia także obecność wapnia i fosforu. Badania sugerują, że zarówno kazeina, jak i białko serwatki obecne w serach, mogą zmniejszać demineralizację szkliwa. Fosfopeptydy obecne w kazeinie mogą bowiem przeciwdziałać próchnicy poprzez większą koncentrację wapnia i fosforanów w płytce nazębnej. To znaczy, że związki te przylegają do szkliwa i stanowią tarczę przed wpływem bakterii i kwasów – tłumaczy ekspert.
W praktyce już 15 g sera na dzień wystarczy, aby nasze zęby miały dodatkową ochronę.