27-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
MigdałyJeśli zależy nam na zdrowej przekąsce, którą możemy zaspokoić mały głód podczas wycieczki lub podróży samolotem, wybierzmy garść orzechów. Orzechy są znakomitym wyborem, ponieważ są bogate w składniki odżywcze. Ale unikajmy tych solonych, w czekoladzie lub miodzie.
Królami wśród bakalii są . Te niepozorne nasiona owoców migdałowca są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Dodatkowo na tle innych orzechów zawierają niewiele cukru, zaś najwięcej wapnia, jednego z najzdrowszych minerałów dla zębów, który znajdziemy nie tylko w przetworach mlecznych.
– Wapń to podstawowy budulec naszych kości, w tym zębów. Diety bogatej w wapń potrzebujemy na każdym etapie: dzieci, gdy ich ząbki się rozwijają, nabierają dopiero odporności i są słabiej zmineralizowane, dorośli, by wzmocnić swoje zęby i ustrzec się stanów zapalnych dziąseł. Szczególnie narażone są kobiety w okresie menopauzy, która poprzez zmiany hormonalne odbija się na stanie zębów i dziąseł. Jedno z badań wykazało, że w grupie osób, w której spożycie wapnia wynosiło mniej niż 500mg pierwiastka dziennie ryzyko rozwoju chorób dziąseł było o 54 proc. wyższe niż u osób, które spożywały przynajmniej 800mg – wyjaśnia stomatolog.