Strona głównaZdrowiePolskie super-jedzenie: cudze chwalicie, swego nie znacie strona 4 / 4

Polskie super-jedzenie: cudze chwalicie, swego nie znacie

strona 4 / 4


Polskie, zielone, liściaste
© Jeanne McRight - Fotolia.com
Niektórzy znają i jedzą często, inni unikają jak ognia. A szkoda, ponieważ zielone warzywa liściaste nie tylko są super-zdrowe, ale także łatwo dostępne. Badania potwierdzają, że tego typu produkty są doskonałym źródłem prozdrowotnych fitozwiązków, a osoby w których diecie dominują, są narażone na mniejsze ryzyko zawałów i nowotworów. Do tej grupy produktów z pewnością zaliczymy m.in. , sałatę, botwinkę, koperek, pietruszkę czy odkrywany ostatnio na nowo jarmuż. Ten ostatni to bardzo dobre źródło witamin K i C, ale również błonnika, wapnia, żelaza, magnezu czy potasu. Dzięki zawartości sulforafanu (z rodziny glukozynolanów), jarmuż cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a co za tym idzie przeciwnowotworowymi.

Badania wykazują, że im więcej jemy warzyw i owoców, tym mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca. Zielone liściaste warzywa wykazują najsilniejszą funkcję ochronną, uważa sie, że może to być spowodowane dużą zawartością azotanów, które w odróżnieniu od tych zawartych w innych produktach, tutaj działają bardzo korzystnie, rozszerzają tętnice, a co za tym idzie obniżają ciśnienie.
Strony : 1 2 3 4
 

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy