02-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Polskie, zielone, liściasteNiektórzy znają i jedzą często, inni unikają jak ognia. A szkoda, ponieważ zielone warzywa liściaste nie tylko są super-zdrowe, ale także łatwo dostępne. Badania potwierdzają, że tego typu produkty są doskonałym źródłem prozdrowotnych fitozwiązków, a osoby w których diecie dominują, są narażone na mniejsze ryzyko zawałów i nowotworów. Do tej grupy produktów z pewnością zaliczymy m.in. , sałatę, botwinkę, koperek, pietruszkę czy odkrywany ostatnio na nowo jarmuż. Ten ostatni to bardzo dobre źródło witamin K i C, ale również błonnika, wapnia, żelaza, magnezu czy potasu. Dzięki zawartości sulforafanu (z rodziny glukozynolanów), jarmuż cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a co za tym idzie przeciwnowotworowymi.
Badania wykazują, że im więcej jemy warzyw i owoców, tym mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca. Zielone liściaste warzywa wykazują najsilniejszą funkcję ochronną, uważa sie, że może to być spowodowane dużą zawartością azotanów, które w odróżnieniu od tych zawartych w innych produktach, tutaj działają bardzo korzystnie, rozszerzają tętnice, a co za tym idzie obniżają ciśnienie.