02-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warzywa cebulowe – naturalne antybiotykiO warzywach takich jak , cebula czy por od dawna mówi się w kontekście prozdrowotnym, a ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne często nazywane są naturalnymi antybiotykami. Tu ważną rolę odgrywa szczególnie czosnek, który zmniejsza stężenie cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza tendencje do tworzenia się zakrzepów. Trzeba jednak pamiętać, że efekt spożywania samego czosnku jest nieznaczny i produkt ten powinien być stosowany w kontekście całej diety.
Z kolei cebula, ze względu na zawartość związków siarki oraz cysteiny, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Badania pokazują, że etanolowy ekstrakt z cebuli redukuje zwężenie oskrzeli, co jest kluczowe w przypadku osób z problemami astmatycznymi. Spożywanie cebuli, jak sugerują badania, odwraca negatywny wpływ tłustego posiłku na organizm, przywracając aktywność fibrynolityczną, czyli proces rozkładania zakrzepów w krwi. Warzywa cebulowe hamują agregację płytek krwi, obniżają cholesterol i ciśnienie tętnicze.