02-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
– Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów to jeden z kluczowych elementów dobrego zdrowia i samopoczucia. Co jakiś czas pojawiają się nowe, modne , które na pierwszy rzut oka niewiele mówią, takie jak: quinoa, nasiona chia czy karob. W całym tym zamieszaniu warto pamiętać o klasycznych polskich , które nie dość, że są łatwo dostępne i niedrogie, to zawierają całą skarbnicę wartościowych składników – mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia Centrum Medycznego Gamma.
Owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny i jeżynyCiemnoczerwone/purpurowe owoce to jedne z najbardziej bogatych w fitozwiązki roślin. Obowiązuje tu zasada: im bardziej owoc plami, tym zdrowszy dla nas. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że zawarte m.in. w jagodach czy amerykańskich fitozwiązki (m.in. flawonoidy, ellagitaniny, stilbeny) zmniejszają uszkodzenia DNA przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do nowotworów. Spowalniają też rozwój komórek rakowych i powodują śmierć komórek niektórych rodzajów nowotworów. Jedzenie tych owoców może zmniejszać ryzyko raka ust, gardła, przełyku, płuc i żołądka. Co ciekawe, owoce jagodowe zawierają antocyjany, czyli związki z grupy flawonoidów, które pomagają zwiększyć dopływ krwi do serca i zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej.