02-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warzywa krzyżoweWarzywa krzyżowe, inaczej kapustowate to rośliny, do których zaliczamy m.in. łatwo dostępne w naszej szerokości geograficznej brokuły, brukselki, kalafior, kapusta czy jarmuż. Są bogatym źródłem witamin: C, K, manganu, polifenoli i glukozynolanów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że glukozynolany zawarte w tych warzywach zmniejszają w organizmie procesy zapalne, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworu. Hamują również enzymy aktywujące karcynogeny, a stymulują te, które je dezaktywują. Badania sugerują też, że glukozynolany „włączają” geny odpowiedzialne za hamowanie powstawania guzów. Z niektórych badań wynika, że związki te sprawiają, że estrogeny zamieniają się w mniej agresywne formy, przez co zmniejsza się ryzyko pewnych nowotworów hormonozależnych, jak rak prostaty czy sutka.
Badania epidemiologiczne sugerują, że spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworu żołądka, jelita grubego i odbytu. Jedzenie warzyw niezawierających skrobi, bogatych w karotenoidy i witaminę C zmniejsza ryzyko nowotworu ust, gardła, przełyku, płuc i żołądka. Badania wykazały, że związki zawarte w brokułach czy kapuście obniżają stężenie cholesterolu w krwi. Aby aktywować działanie glukozynolanów potrzebny jest enzym mirozynaza (również zawarty w tej grupie warzyw). Niestety 60 sekund gotowania dezaktywuje ten związek, dlatego tak ważne jest, aby każdy posiłek składający się z nich np. zupę brokułową czy gotowanego kalafiora, urozmaicić dodatkiem surowego warzywa z tej grupy, dzięki czemu aktywujemy enzym.