28-04-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.
- Oficjalne wytyczne dietetyczne w USA zapewniają oparte na nauce porady dietetyczne, które wspierają zdrowie i zmniejszają liczbę powszechnych chorób przewlekłych. Stąd niezwykle ważne jest sprawdzenie powiązań między wzorcami żywieniowymi i długoterminowymi skutkami zdrowotnymi, zwłaszcza wskaźnikami przedwczesnej śmierci - mówi prof. Frank Hu, ekspert ds. żywienia.
Pod uwagę wzięto cztery wskaźniki wzorców żywieniowych: Healthy Eating Index 2015, Alternate Mediterranean Diet (AMED), Healthful Plant-based Diet Index oraz Alternate Healthy Eating Index (AHEI). Wszystkie mają podobne kluczowe składniki, w tym produkty: pełnoziarniste, owoce, warzywa, i . Różnią się co do innych, dodatkowych produktów żywieniowych.
Wyższy wynik w co najmniej jednym z wymienionych wskaźników wiązał się z niższym ryzykiem z jakiejkolwiek przyczyny oraz w szczególności z powodu chorób układu krążenia, raka, czy chorób układu oddechowego. Wyższe wyniki w AMED i AHEI oznaczały niższe ryzyko śmierci z powodu choroby neurogeneracyjnej.
Obecne amerykańskie wytyczne obejmują wiele wzorców zdrowego odżywiania, które można dostosować do indywidualnych tradycji i preferencji żywieniowych, zauważają eksperci.
Na podstawie: