31-03-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli , byli na ogół zdrowsi niż ci, którzy ich unikali. A co więcej, w dni, w które serwowano sobie te produkty, uzyskiwano większe ilości niektórych kluczowych składników odżywczych niż w inne dni. Choć równocześnie zauważono, że wraz z suszonymi owocami dostarczano sobie więcej kalorii.
Suszone owoce mogą być częścią zdrowej diety - z pewnymi zastrzeżeniami. - Suszone owoce mogą być doskonałym wyborem na pożywną przekąskę, choć warto mieć pewność, że wybiera się ich niesłodzone wersje, bez dodatku cukru - mówi Valerie Sullivan z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Wcześniejsze testy pokazały, że niewłaściwa dieta jest przyczyną niemal połowy zgonów z powodu chorób układu krążenia w USA, a jednym z głównych czynników jest brak owoców. Według ekspertów owoce dostarczają mnóstwo składników odżywczych, w tym , potasu i kilku substancji bioaktywnych zdrowych dla serca.
Jednak pomimo tych korzyści ludzie często nie jedzą wystarczającej ilości owoców z wielu powodów - między innymi z powodu ograniczonej dostępności, kosztów i faktu, że produkty te szybko się psują. Teraz uczeni chcieli sprawdzić, czy suszone owoce mogą być zdrowszą alternatywą dla świeżych owoców, ponieważ mogłyby być tańsze.
- Minimalnie przetworzone formy owoców, w tym mrożone, puszkowane i suszone, mają pewną przewagę nad świeżymi owocami - mówi Kristina Petersen z Penn State. - Są dostępne przez cały rok, mają stosunkowo stałą jakość i można je przechowywać znacznie dłużej niż ich świeże wersje. Wiele z nich jest również tańszych w przeliczeniu na porcję - dodaje.
Ponad 25 tysięcy osób podało dane na temat całej żywności, którą spożyli w ciągu ostatnich 24 godzin, w tym suszonych owoców. Zebrano od nich także informacje na temat zdrowia kardiometabolicznego, m. in. wskaźnika masy ciała, obwodu talii i ciśnienia krwi, a także ogólnej jakości ich diety.
Po przeanalizowaniu danych odkryto, że osoby, które w ankiecie podały, że spożywają suszone owoce, stosowały ogólnie zdrowszą dietę niż osoby, które tego nie robiły. Miały także niższy wskaźnik masy ciała, obwód talii i skurczowe ciśnienie krwi.
Jak się okazało, osoby jedzące suszone owoce, częściej tez sięgały po świeże produkty. Ponadto w dni, w których badani jedli suszone owoce, spożywały ogółem więcej węglowodanów, błonnika pokarmowego, , tłuszczów wielonienasyconych i ogółem kalorii.
- W naszym badaniu osoby spożywające suszone owoce miały większa ilość kalorii w diecie, ale mniejsze BMI i obwód talii, co sugeruje, że były bardziej aktywne fizycznie - uważa prof. Penny Kris-Etherton, współautorka badań. - Tak więc, włączając suszone owoce, zwracaj uwagę na kalorie i pamiętaj o zastąpieniu nimi żywności o niskiej zawartości składników odżywczych, aby uzyskać jak największe korzyści dietetyczne - dodaje.
Na podstawie: