Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Temperatura spada, a słońca brakuje. Kiedy organizm jest wychłodzony nietrudno o przeziębienie. Co zrobić, jeśli choroba nas zaatakuje? Jak z nią walczyć?
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Wbrew pozorom nie zawsze zimno jest naszym największym zimowym „wrogiem”. Na choroby często naraża nas przegrzanie organizmu, które może doprowadzić do spadku odporności. Antidotum na zimowe osłabienie jest hartowanie organizmu, na przykład poprzez zimne kąpiele.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Aż połowa z 12 mln Polaków, którzy są alergikami ma wyraźne objawy alergii. Bardzo duży odsetek z nich to osoby uczulone na roztocze – wynika z ostatnich badań ECAP – Epidemiologii Chorób Alergicznych. Jak radzić sobie z alergią na roztocze w naszych domach? Dla tych mikroskopijnych pajęczaków zima to czas, kiedy rozwijają się w naszych domach najintensywniej.
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy we znaki daje się brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa" jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia.
Zimą powinniśmy zadbać przede wszystkim o odpowiednią dietę, która wzmocni naszą odporność oraz odpowiedni ubiór, który skutecznie ochroni przez mrozem. Nie wolno zapomnieć także o aktywności fizycznej, która zawsze korzystanie wpływa na odporność i samopoczucie.
Spadki temperatur poniżej zera nie są bez znaczenia dla naszego organizmu. Zimą notuje się większą ilość zawałów serca, a ryzyko zgonu z powodu schorzeń naczyniowo-sercowych znacząco wzrasta. Czy najchłodniejsza pora roku ma rzeczywiście tak wielki wpływ na serce? Jak chronić serce zimą, aby móc cieszyć się wiosną w dobrym zdrowiu i kondycji?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy sięgamy po cieplejsze okrycia, które chronią nas przed chłodem. W tym czasie kobiece zdrowie intymne narażone jest na intymne infekcje. Kiedy za oknem panuje nieprzyjemna aura warto pomyśleć, że tym dokuczliwym przypadłościom można uniknąć dzięki profilaktyce.
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Okres zimowy w pełni. Krótkie dni niezbyt obfitujące w światło słoneczne i chłód wywołują zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Niektórzy zaczynają się objadać, inni odnotowują spadek formy zarówno fizycznej, jak i psychicznej, u niektórych następuje modyfikacja pracy serca. Trzeba więc umieć sobie pomóc w przetrwaniu tego trudnego czasu.
Niska odporność na stres, częste infekcje i rozdrażnienie to tylko niektóre objawy niedoboru magnezu. O jego właściwy poziom warto zadbać zwłaszcza zimą. Dlaczego jest tak ważny dla naszego organizmu?
Niskie temperatury, a także słota i silne wiatry sprzyjają infekcjom zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych. Ale to nie tylko aura ma wpływ na ryzyko zachorowania tej zimy. Jak dowodzą naukowcy w swoich badaniach - na to ryzyko ma wpływ także stan zdrowia naszego uzębienia.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków