Czy zimowy wypoczynek może dać się we znaki zębom? Niestety tak! Jeśli odpoczynek w górach, uważaj na zespół dolegliwości bólowych o nazwie barodontalgia. Mroźne powietrze często ujawnia z kolei zębową nadwrażliwość. Nie mówiąc już o tym, że niefortunny zjazd ze stoku może skończyć się utratą zęba, odpukać w niemalowane drewno. Co wtedy robić?
Gdy za oknem robi się chłodno, tracimy motywację nie tylko do aktywności fizycznej, ale także utrzymywania zdrowej diety. Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć, gdy za oknem śnieg?
Trwa sezon zimowy. Wiele osób odwiedzi w tym czasie góry, aby rozkoszować się jazdą na nartach. Inni pozostaną w mieście lub wyjadą odpocząć w miejsca, gdzie można korzystać z takich zimowych atrakcji jak jazda na łyżwach, sankach, kuligi czy spacery po ośnieżonych, leśnych drogach. To wspaniała zabawa, ale też długie godziny spędzone w śniegu i na mrozie, które mogą przysporzyć nam problemów ze zdrowiem. By tego uniknąć pamiętajmy, aby po powrocie do domu zawsze dobrze rozgrzać organizm. Możemy to zrobić na co najmniej kilka sposobów.
Zimą dochodzi do największej liczby urazów. To czas, kiedy szczególnie należy zwracać uwagę na panujące warunki – oblodzone powierzchnie są najczęstszym powodem złamań i skręceń. Ostrożność zalecana jest również na stoku, gdzie nie trudno o naderwanie lub zerwanie więzadeł. Przezorny zawsze ubezpieczony, lecz co gdy zdarzy się wypadek? Podpowiadamy, jak sobie w takim przypadku radzić.
Nie zaskakuje fakt, że Polacy najwięcej lodów zjadają w lecie. Zimą są mniej popularne, bo spora liczba osób boi się, że chłodne przekąski mogą stać się przyczyną przeziębienia. Czasem jednak lody są wskazane dla organizmu. W jakich przypadkach?
Zima to okres, który oferuje nam różnorodne i ciekawe formy spędzania czasu. Wyjazdy w góry, wyjścia na sanki, łyżwy czy zjeżdżanie na nartach należą do najczęstszych aktywności. Jednak wraz z rozpoczęciem zimy, powraca nagminny problem wielu osób – marznące stopy. Częste zmiany temperatury, niesprzyjające warunki panujące w ciągle zakrytym obuwiu, sprzyjają ciągłym wyziębieniom i lekkim odmrożeniom stóp. Co wtedy robić?
Zima to pora roku, kiedy szczególnie należy dbać o zdrowie jamy ustnej. Świąteczne smakołyki, niskie temperatury oraz zimowe sporty mogą narazić na nieprzyjemne dolegliwości oraz niekorzystnie odbić się na kondycji zębów. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a unikniesz wielu nieprzyjemnych objawów.
Okulary przeciwsłoneczne większości z nas kojarzą się z latem. O tej porze roku ciężko się bez nich obyć, ponieważ wiąże się z częstą, długotrwałą ekspozycją na promieniowanie słoneczne – Słońce świeci tak mocno, że utrudnia widzenie. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka powodów, dla których po wakacjach nie powinniśmy chować okularów przeciwsłonecznych głęboko w szafie, razem z japonkami i kostiumem kąpielowym.
Chociaż wiele osób lubi jesień, dla naszych oczu nie jest to najlepsza pora roku. Spadek odporności organizmu, niskie temperatury oraz coraz krótsze dni i praca przy sztucznym oświetleniu, niekorzystnie wpływają na kondycje naszego wzroku.
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Temperatura spada, a słońca brakuje. Kiedy organizm jest wychłodzony nietrudno o przeziębienie. Co zrobić, jeśli choroba nas zaatakuje? Jak z nią walczyć?
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Wbrew pozorom nie zawsze zimno jest naszym największym zimowym „wrogiem”. Na choroby często naraża nas przegrzanie organizmu, które może doprowadzić do spadku odporności. Antidotum na zimowe osłabienie jest hartowanie organizmu, na przykład poprzez zimne kąpiele.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków