23-01-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zimą powinniśmy zadbać przede wszystkim o odpowiednią dietę, która wzmocni naszą odporność oraz odpowiedni ubiór, który skutecznie ochroni przez mrozem. Nie wolno zapomnieć także o aktywności fizycznej, która zawsze korzystanie wpływa na odporność i samopoczucie.
Zimowy jadłospis
Organizm człowieka źle znosi okres zimowy, dlatego warto wspomagać go od wewnątrz, wybierając odpowiednią dietę na tę porę roku. Jej podstawą powinna być woda w ilości co najmniej trzech szklanek dziennie, która uchroni nas przed niebezpieczeństwem odwodnienia, związanym z mroźnym powietrzem na zewnątrz i kaloryferami wysuszającymi powietrze wewnątrz pomieszczeń. Zimą warto sięgnąć także po soki warzywne i wieloowocowe, które dostarczają wymaganych witamin i mikroelementów.
W tym okresie powinniśmy jeść dużo pomidorów, , brukselek, pomarańczy i melonów, ponieważ zawierają one witaminy A, C i E, pobudzające nasz system odpornościowy i ułatwiające wykorzystanie energii z posiłku. Natomiast witaminę B, która ma udowodnione działanie przeciwdepresyjne, znajdziemy w drobiu, rybach, nabiale i . Jej zażywanie jest szczególnie ważne w czasie krótkich i szarych zimowych dni, które mogą wywoływać w nas uczucie senności, zmęczenia czy przygnębienia. Dobrze wiedzieć, że przed anemią może uchronić nas zawarte w mięsie i warzywach strączkowych, o których również powinniśmy pamiętać zimową porą.