Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Zestaw określonych witamin i minerałów może pomóc przedłużyć życie i poprawić zdrowie, mówią lekarze z Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) w Oakland.
Witamina D jest niezbędna dla funkcjonowania ludzkiego organizmu, więc jej niedobory moga dość szybko o sobie znać. Trzeba jednak wiedzieć, jakie konkretnie symptomy oznaczają możliwe braki tej witaminy - oto te najbardziej charakterystyczne.
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Wiele osób cierpi na niedobór witaminy D, szczególnie osoby które żyją w klimacie umiarkowanym takim jak Polska. Letnie wakacje mogą być kluczem do rozwiązania problemu jej niedoboru w organizmie, ponieważ głównym źródłem jest właśnie słońce. Witamina D ma również kluczowy wpływ na zęby i kości.
Witamina D okazuje się prawdziwym eliksirem zdrowia. Ma wpływ na poziom naszych zdolności poznawczych, a także może chronić przed chorobami serca oraz - jak wskazują najnowsze testy - ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów.
Wraz z wiekiem słabną nasze siły i zdolność zachowania równowagi, zwiększa się więc ryzyko upadku, a pogorszenie stanu kości dodatkowo pogłębia konsekwencje upadków. Złamania biodra i kręgosłupa to jedne z najczęstszych urazów, jakim ulegają ludzie starsi, często już do końca życia tracąc niezależność. Zdrowe kości są niezbędne, jeśli chcesz zachować samodzielność.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Upadek to jedno z powszechnych zagrożeń dla ludzi w sędziwym wieku. Mniejsza tkanka mięśniowa i słabsze kości ułatwiają utratę równowagi, co z kolei może się wiązać z różnymi, także bardzo poważnymi urazami. Najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka upadku są ćwiczenia, mówią lekarze.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Wraz z upływem lat może zmniejszać się tkanka mięśniowa, co oznacza mniej siły i wyższe ryzyko upadków. Konieczne są regularne ćwiczenia i dostateczna ilość witaminy D, by móc liczyć na dobrą sprawność.