13-11-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Brzmi niewiarygodnie? Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio skomponowany jadłospis ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie organizmu. Nasz styl życia, a co za tym idzie dobra dieta połączona z aktywnością fizyczną, przekłada się bezpośrednio na nasze ogólne samopoczucie. Warto więc zrozumieć, które produkty spożywcze są dla nas cenne i które pomogą nam wpłynąć pozytywnie na ogólną kondycję naszego organizmu.
Przede wszystkim zbilansowana dieta
Zdrowe żywienie to przemyślane dostarczanie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze i węglowodany. W teorii mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego, jednak trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie – przede wszystkim naturalnie. Warzywa, owoce, nabiał, mięso
i ryby to klucz do sukcesu. Jednak najważniejsze jest to, aby wybierać wartościowe produkty, które nie zawierają konserwantów. , bogata w mikro- i makroelementy to świetny sposób na skuteczną ochronę przed chorobami, które szczególnie często dotykają nas w okresie jesienno-zimowym.
Witamina D tarczą obronną
Chłodne poranki, a przede wszystkim mniejsza ilość słońca, przekładają się bezpośrednio na spadek produkcji w naszym organizmie. Jej niedobory mogą natomiast być przyczyną wielu chorób − zarówno na tle psychicznym, jak i fizycznym. Rozregulowana gospodarka hormonalna, problemy z krążeniem, ospałość, a nawet - to tylko nieliczne, przykre skutki, których możemy doświadczyć, walcząc z brakiem tej niezwykle ważnej witaminy. Warto więc zastanowić się, co stanowi jej naturalne źródło? Odpowiedź jest prosta i smaczna – ryby. Zawierają one dodatkowo kwasy , które wyśmienicie wspierają odporność. Wśród przeróżnych gatunków, warto przede wszystkim sięgać po te morskie.
Jedz śledzie
Wybierając produkty spożywcze, warto więc decydować się te, które dostarczają nam wiele wartościowych składników odżywczych. Świetnym pomysłem są − nie bez powodu od setek lat goszczą one na naszych stołach. Ich delikatne i smaczne mięso stanowi między innymi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin – D, E, A oraz tych z grupy B. Są one niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – dotyczy to zarówno zdrowia fizycznego, jak i naszej psychicznej kondycji.
Seko