31-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Witamina D, co potwierdza wiele testów, pomaga zapobiec niektórym chorobom przewlekłym i uchronić się przed . Teraz japońscy uczeni ustalili, że większa ilość tej witaminy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka wątroby.
Nasz organizm syntetyzuje w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Może być ona jednak dostarczana, choć w mniejszym stopniu, z żywności. Jej główna funkcja to zwiększenie zdolności absorpcji i fosforu w jelitach, dzięki temu takie tkanki, jak, kości, chrząstki i zęby są odpowiednio mineralizowane.
Coraz więcej testów wskazuje, że witamina D pomaga zwalczać niektóre choroby przewlekłe, w tym niektóre nowotwory. W szesnastoletnich badaniach wzięło udzial prawie 40 tysięcy osób w wieku 40-69 lat. Wszyscy uczestnicy podali szczegółowe informacje na temat swojej historii chorób, diety i stylu życia, pobrano od nich także próbki krwi do pomiaru poziomu witaminy D.
Okazało się, że wyższe dawki witaminy D zmniejszają ogólne ryzyko zachorowania na . Takie wyniki uzyskano, po uwaględnieniu najpowszechniejszych czynników ryzyka rozwoju nowotworów. Większe ilości witaminy D były szczególnie związane z niższym ryzykiem .