Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.
W czerwcu zaczyna się sezon na truskawki. Ich smak oraz zapach powoduje, że niemal nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia tych owoców. I bardzo dobrze, bo obok przyjemnego działania na zmysły, cechuje je bardzo dobry wpływ na zdrowie, m. in. pomagają przy problemach z przemianą materii.
Niedobór kwasu foliowego może przyśpieszyć rozwój demencji –informują naukowcy.
Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF -u odkryli, że spożywanie jagód borówki czernicy poprawiało widzenie w ciemności. Badania potwierdziły: wyciągi z tych jagód powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu. Poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.
Ryż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. W Chinach był regularnie uprawiany już ok. r. 5000 p.n.e. Ryż jest świetnym daniem dla wszystkich, którzy nie mają czasu codziennie przygotowywać posiłków.
Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia.
Jak donoszą źródła naukowe, starsze osoby, u których zachodzi większe prawdopodobieństwo wystąpienia demencji nie osiągną większych korzyści z przyjmowania witaminy B w połączeniu z kwasem foliowym. Takie połączenie owych środków, jak się okazuje nie polepsza kognitywnych funkcji mózgu.