30-06-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.
Piękny, pokryty delikatnym puszkiem owoc kojarzony jest dziś ze zmysłowością i rozkoszą. To symbol młodości i odnowy. Wszystkim paniom znane są na pewno właściwości upiększające brzoskwiń. Niejedna z nich ma w swoim domowym archiwum przepisy na maseczki sporządzane z tych urokliwych owoców, mające nadać cerze zdrowego koloru i aksamitnej gładkości. Ta niezwykła moc działa jednak także od środka – miąższ tego owocu zawiera dużą dawkę witamin A, B, C oraz PP, dzięki którym ma silne działanie tonizujące i odświeżające. Po brzoskwinie więc powinni więc sięgnąć wszyscy, którzy wraz z początkiem wiosny chcą olśniewać zdrową i piękną cerą.
Opisywane owoce są także pomocne przy odchudzaniu. Kiedy decydujemy się zmienić swoją sylwetkę i zaczynamy stosować rozmaite diety odchudzające, ich naturalnym wspomożeniem będą właśnie brzoskwinie – te niskokaloryczne owoce aktywnie pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego i regulują pracę układu pokarmowego, działając oczyszczająco i odtłuszczająco. Właściwości brzoskwiń pomogą nam także w utrzymaniu dobrej kondycji całego ciała – zawarte w nim keratoniny pełnią bowiem funkcję ochronną komórek i odmładzają, wzmacniając tkankę łączną. Spożywać go często powinny również osoby starsze – obecność boru, pierwiastka odpowiedzialnego za produkcję estrogenu, aktywnie zapobiega osteoporozie. Ochroni również przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Brzoskwinie w naszej diecie podziała również antystresowo – dzięki dużej zawartości niacyny i witamin z grupy B złagodzi niepokój, stresy i stany lękowe.
Przeczytaj także
Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »