Pełnoziarniste produkty, mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby, mówią uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.
W Wielkiej Brytanii właśnie testowana jest nowa nieinwazyjna metoda rozpoznawania nowotworów - test oddechowy może dać informacje o obecności raka.
Dołącz do diety zielone warzywa, dzięki temu wspomożesz pracę swojej wątroby.
Od jakiegoś czasu świat medyczny bada antyrakowe właściwości kwasu acetylosalicylowego, leku powszechnie znanego pod popularnymi markami handowymi takimi jak aspiryna czy polopiryna. Jego niewielkie dawki bowiem mogą osłabić ryzyko różnych form raka.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko rozwoju raka i nawrotów choroby. W nowym duńskim badaniu na myszach ustalono, że wysiłek fizyczny skutkuje kilkudziesięcioprocentowym zmniejszeniem częstości występowania guzów i ich wzrostu w kilku różnych nowotworach.
Przyczyną ponad 70% wszystkich zgonów w Polsce są choroby układu krążenia i nowotworowe. Część schorzeń w początkowej fazie rozwoju nie powoduje jednoznacznych i uciążliwych dolegliwości, w związku z czym łatwo je zbagatelizować. Jedynym sposobem na szybkie wykrycie „cichych” chorób jest regularne wykonywanie badań.
Światowy Fundusz Badań Nad Rakiem (The World Cancer Research Fund, WCRF) ocenił dane zbierane przez kilkadziesiąt lat uznał, że istnieje związek pomiędzy otyłością dwunastoma rodzajami raka.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
W Kalifornii trwa process sądowy, w którym strona pozywająca chce przekonać, że na kawie powinny być umieszczane ostrzeżenia dotyczące wyższego ryzyko zachorowania na raka. W kawie obecny jest bowiem akrylamid, związek, który może być rakotwórczy. Czy to jednak oznacza, że należy unikać porannego cappuccino?
Globalne wskaźniki przeżywalności pacjentów z nowotworami rosną, informuje prestiżowy magazyn medyczny the Lancet. Nie rosną one jednak we wszystkich krajach.
Od dawna wiadomo, że przedłużający się stres ma zły wpływ na nasze zdrowie, sprzyjając rozwojowi wielu chorób i to zarówno ciała, jak i duszy. Teraz japońscy badacze do listy problemów zdrowotnych wywoływanych przez stres dołączają powstawanie nowotworu.
Pij kawę, twoja wątroba będzie ci za to wdzięczna. Trzy filiżanki tego napoju dziennie oznaczają zmniejszenie ryzyka raka i marskości wątroby o kilkadziesiąt procent.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Badacze z Johns Hopkins Medicine pracują nad nowym sposobem diagnozy nowotworu. Biopsja nie będzie już potrzebna. Wystarczy nowa technika badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego.