30-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Grejpefruty
zawierają duże ilości witaminy C i przeciwutleniaczy, które naturalnie oczyszczają wątrobę i chronią ją przed różnymi uszkodzeniami, w tym osłabiają proces włóknienia tkanek tego organu. Jak wynika z badań, znajdująca się w soku z gerjpfruta naringenina zwiększa ilość enzymów niezbędnych do spalania tłuszczu i pomaga zmniejszyć złogi tłuszczu w wątrobie.
Sok z buraków
Betalainy, naturalne barwniki i antyoksydanty w burakach, zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne i stany zapalne w wątrobie, jak również intensyfikują naturalną aktywność enzymów wspomagających detoksyfikację. Testy dowiodły, że ograniczają uszkodzenia DNA i inne szkody wywołane w wątrobie przez czynniki rakotwórcze.
Czosnek
dostarcza allicyny, przeciwutleniacza, który pomaga zmniejszyć stany zapalne Pobudza wątrobę do aktywacji enzymów odpowiedzialnych za pozbywanie się toksyn z organizmu. Także znajdujący się w czosnku selen sprzyja eliminowaniu zanieczyszczeń.
Orzechy
są bogate w wartościowe tłuszcze, różne dobroczynne związki roślinne i witaminę E wykazującą silne działanie antyoksydacyjne. Badania pokazały, że regularne serwowanie sobie orzechów poprawia wskaźniki enzymów wątrobowych. Co więcej, ustalono również, że duże ilosci orzechów i nasion (np. słonecznika i dyni) w diecie oznacza niższe ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Oliwa z oliwek
Odpowiednie ilości dostarczają bazę lipidowa, która może wchłaniać szkodliwe toksyny odciążając wątrobę. Jednocześnie oliwa zapobiega nadmiernej akumulacji tłuszczu w wątrobie i poprawia poziom enzymów wątrobowych, a także zwiększa ilość białek wspomagających przemiany metaboliczne.
Herbata
Zawarte w herbacie katechiny pomagają w funkcjonowaniu wątroby. Szczególnie zaś polecana jest , ponieważ badania dowiodły, że kilka tygodni jej regularnego picia wiązało się ze zmniejszeniem stanów zapalnych i złogów tłuszczu w wątrobie. Ustalono również, że osoby regularnie serwujące sobie zieloną herbatę, mają niższe ryzyko .