Dietetycy szeroko polecają ryby jako bardzo zdrowy element jadłospisu. Powinniśmy serwować je sobie co najmniej dwa razy w tygodniu. Okazuje się jednak, że jedząc ryby, dostarczamy sobie nie tylko wartościowych składników odżywczych, ale i plastiku...
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
Nawet jeśli przez kilkadziesiąt lat wolno ci było jest wszystko, może okazać się, że w dojrzałym wieku będziesz musiał/a wyeliminować z jadłospisu określone produkty. Alergie żywieniowe mogą pojawić się w każdym czasie.
Wakacje to czas odpoczynku od obowiązków, który chętnie wykorzystujemy na letnie wycieczki w gronie rodziny lub przyjaciół. Warto zadbać o to, aby ten czas był nie tylko przyjemnością „dla ducha”, lecz także przyniósł korzyści dla ciała. Słoneczna pogoda zachęca do aktywności fizycznej, a spacery brzegiem morza będą doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi potrzebnego mu jodu.
Wiosna i lato to najbardziej uciążliwy czas w roku dla osób uczulonych na pyłki. Zwykle do połowy lipca w powietrzu utrzymuje się wysokie stężenie pyłków traw, do końca sierpnia intensywnie pyli też silnie uczulająca bylica. We wrześniu z kolei alergicy powinni uważać na pyłki ambrozji, które w ostatnich sezonach coraz częściej pojawiają się w naszym kraju, przenoszone przez wiatr nawet tysiące kilometrów z krajów południowej Europy.
Majówka zaczyna się za niecały miesiąc, więc determinacja w walce o atrakcyjną sylwetkę staje się coraz silniejsza. Odpowiednio dobrane pożywienie może skutecznie pomóc w spalaniu niechcianego tłuszczu.
Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
Pełna różnorodności, aromatycznych przypraw, świeżych ziół i warzyw kuchnia śródziemnomorska zachwyca, sprawia przyjemność w przyrządzaniu i jest - co bardzo ważne - zdrowa.
Jod, mało rozpowszechniony w przyrodzie pierwiastek, ma ogromny wpływ na nasze życie. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo musimy dostarczać mu jodu jedząc bogate w jod produkty lub zewnętrznie, wykorzystując bogatą w ten pierwiastek solankę.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.