Strona głównaZdrowieAlergia pokarmowa w dojrzałym życiu

Alergia pokarmowa w dojrzałym życiu

Nawet jeśli przez kilkadziesiąt lat wolno ci było jest wszystko, może okazać się, że w dojrzałym wieku będziesz musiał/a wyeliminować z jadłospisu określone produkty. Alergie żywieniowe mogą pojawić się w każdym czasie.
Alergia pokarmowa w dojrzałym życiu [© airborne77 - Fotolia.com] pokarmowe kojarzą nam się z określonymi ograniczeniami co do menu przez całe życie, ale okazuje się, że mogą pojawić się także w dojrzałym wieku, mówią uczeni z London Allergy Clinic.

Możliwe przyczyny

Eksperci nie są pewni, dlaczego alergie pokarmowe rozwijają się czasem w dorosłym życiu, niemniej jednak sądzą, że może się to wiązać z infekcjami, chorobami oraz stylem życia, które osłabiają nasz układ pokarmowy. Być może odpoowiedzialny jest za to także lub narażenie na szkodliwe substancje chemiczne.

Nietolerancja a alergia

Istnieje istotna różnica pomiędzy nietolerancją pokarmową i alergią. Pierwsza z wymienionych wywołuje nieprzyjemne, czasem poważne objawy w związku ze zjedzeniem określonych produktów, niemniej jednak symptomy nie powodują zagrożenia dla życia.

O alergii pokarmowej mówi się, kiedy układ odpornościowy reaguje w sposób zaburzony na określone związki w jedzeniu. Może to zagrażać życiu i już nawet niewielki kęs określonego produktu może spowodować reakcję zwaną wstrząsem anafilaktycznym w ciagu kilku minut po jedzeniu.

Objawy wstrząsu anafilaktycznego najczęściej obejmują problemy z oddychaniem, puchnięcie gardła lub języka, bardzo szybki bądź nieregualrny puls, zatrzymanie akcji serca, etc. Jeżeli chory nie otrzyma w odpowiednim czasie zastrzyku z epinefryną, wstrząs może okazać się śmiertelny.

Co nam najczęściej zagraża

Do produktów, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne, należą: , krowie mleko, orzeszki ziemne, , , owoce morza, pszenica.
Jak wskazują eksperci, wstrząs anafilaktyczny u dorosłych najpowszechniej jest wywoływany zjedzeniem oraz owoców morza. Obecnie nie ma leku na alergię pokarmową, więc niektórzy ludzie muszą po prostu zrezygnować z pewnych produktów.

Główne rodzaje alergii pokarmowej

Dwa główne typy alergii żywieniowej obejmują:

- alergia IgE zależna (IgE to przeciwciała, czyli immunoglobuliny klasy E). Jest najpowszechniejsza i wywołuje reakcję od kilku minut do dwóch godzin po zjedzeniu określonego produktu. Zwykle wywołują ją: jaja, różnego rodzaju orzechy, ryby, soja i pszenica.

- alergia IgE niezależna. Jest najpowszechniejsza w związku ze zjedzeniem soi lub wypiciem mleka krowiego. Niepożądana reakcja może pojawić się po kilku godzinach, a nawet dwóch dniach, przez co trudniej jest zidentyfikować alergen. Objawy zazwyczaj obejmują biegunkę, kolki, silny refluks, wymioty, etc.

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy