09-08-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nawet jeśli przez kilkadziesiąt lat wolno ci było jest wszystko, może okazać się, że w dojrzałym wieku będziesz musiał/a wyeliminować z jadłospisu określone produkty. Alergie żywieniowe mogą pojawić się w każdym czasie.
pokarmowe kojarzą nam się z określonymi ograniczeniami co do menu przez całe życie, ale okazuje się, że mogą pojawić się także w dojrzałym wieku, mówią uczeni z London Allergy Clinic.
Możliwe przyczynyEksperci nie są pewni, dlaczego alergie pokarmowe rozwijają się czasem w dorosłym życiu, niemniej jednak sądzą, że może się to wiązać z infekcjami, chorobami oraz stylem życia, które osłabiają nasz układ pokarmowy. Być może odpoowiedzialny jest za to także lub narażenie na szkodliwe substancje chemiczne.
Nietolerancja a alergiaIstnieje istotna różnica pomiędzy nietolerancją pokarmową i alergią. Pierwsza z wymienionych wywołuje nieprzyjemne, czasem poważne objawy w związku ze zjedzeniem określonych produktów, niemniej jednak symptomy nie powodują zagrożenia dla życia.
O alergii pokarmowej mówi się, kiedy układ odpornościowy reaguje w sposób zaburzony na określone związki w jedzeniu. Może to zagrażać życiu i już nawet niewielki kęs określonego produktu może spowodować reakcję zwaną wstrząsem anafilaktycznym w ciagu kilku minut po jedzeniu.
Objawy wstrząsu anafilaktycznego najczęściej obejmują problemy z oddychaniem, puchnięcie gardła lub języka, bardzo szybki bądź nieregualrny puls, zatrzymanie akcji serca, etc. Jeżeli chory nie otrzyma w odpowiednim czasie zastrzyku z epinefryną, wstrząs może okazać się śmiertelny.
Co nam najczęściej zagrażaDo produktów, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne, należą: , krowie mleko, orzeszki ziemne, , , owoce morza, pszenica.
Jak wskazują eksperci, wstrząs anafilaktyczny u dorosłych najpowszechniej jest wywoływany zjedzeniem oraz owoców morza. Obecnie nie ma leku na alergię pokarmową, więc niektórzy ludzie muszą po prostu zrezygnować z pewnych produktów.
Główne rodzaje alergii pokarmowejDwa główne typy alergii żywieniowej obejmują:
- alergia IgE zależna (IgE to przeciwciała, czyli immunoglobuliny klasy E). Jest najpowszechniejsza i wywołuje reakcję od kilku minut do dwóch godzin po zjedzeniu określonego produktu. Zwykle wywołują ją: jaja, różnego rodzaju orzechy, ryby, soja i pszenica.
- alergia IgE niezależna. Jest najpowszechniejsza w związku ze zjedzeniem soi lub wypiciem mleka krowiego. Niepożądana reakcja może pojawić się po kilku godzinach, a nawet dwóch dniach, przez co trudniej jest zidentyfikować alergen. Objawy zazwyczaj obejmują biegunkę, kolki, silny refluks, wymioty, etc.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »