10-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych odchudzanie było łatwiejsze. Powód jest bardzo prosty - znacznie mniej trzeba było zrzucić, bo ludzie mniej ważyli...
Uczeni z York University w Toronto podają, że pomimo stosowania podobnej diety i podobnego poziomu , obecnie ludzie ważą o około 10 procent więcej niż 40 lat temu.W ramach badań eksperci przeanalizowali , dietę i nawyki ponad 36 tysięcy Amerykanów przez okres 37 lat (w latach 1971-2008). Ponadto monitorowali aktywność fizyczną ponad 14 tysięcy osób w latach 1988-2006. Okazało się, że przy tym samym spożyciu energii i poziomie ćwiczeń waga uczestników w 2008 roku była o 10 procent wyższa niż w przypadku osób z 1971 roku. Co więcej, ludzie uprawiający sport w 1988 roku ważyli o około 5 procent mniej niż ci, którzy trenowali tak samo intensywnie w 2006 roku.- Nasze badanie sugeruje, że dla uniknięcia nadmiaru tkanki tłuszczowej, osoba w wieku 40 lat powinna jeść mniej i więcej ćwiczyć niż czterdziestolatek z roku 1971 - mówi Jennifer L. Kuk, współautorka badania. - Ponadto analizy wskazują, że mogą istnieć inne czynniki, poza dietą i aktywnością fizyczną, które sprzyjają . Być może odpowiedzialny jest też za to wpływ zanieczyszczeń, bądź pestycydy i środki konserwujące w żywności, które mogą oddziaływać na zmianę .Co więcej, powszechniejsze jest stosowanie , które są związane ze zmianami wagi. Wreszcie flora bakteryjna ludzi może się różnić ze względu na częste stosowanie środków słodzących i zwiększone spożycia mięsa.Wyniki badań opublikowano w Obesity Research & Clinical Practice.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »